Home / AKTUELNO / PRE FORMIRANJA VLADE– FISKALNI SAVET SRBIJE OTKRIO ZASTRAŠUJUĆU ISTINU: „Očekuje nas finansijski potop!“

PRE FORMIRANJA VLADE– FISKALNI SAVET SRBIJE OTKRIO ZASTRAŠUJUĆU ISTINU: „Očekuje nas finansijski potop!“

Ako Vlada ne preduzme neophodne mere dugovi gradova i lokalnih zajednica će potopiti državne finansije, kaže predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.
fiskalni-savet
Gradovi i lokalne samouprave u Srbiji duguju oko milijardu evra, a kasne u plaćanju dospelih obveza od 300 miliona evra, što ukupno čini četiri odsto bruto domaćeg proizvoda, podatak je koji je u najnovijem izveštaju izneo Fiskalni savet.

„Vlada bi trebalo da se uključi u rešavanje tih problema, ali važnije je da lokalne samouprave krenu u taj posao“, rekao je Petrović gostujući u Kažiprstu B92.

Prema njegovim rečima, najteža je situacija u Kragujevcu, a zatim sledi Niš. Beograd i Novi Sad, kaže Petrović, su stabilniji, ali i oni imaju probleme.

Dodao je da Grad Beograd 15 odsto godišnjeg rashoda ili oko 100 miliona evra daje za pokrivanje gubitaka u Gradskom saobraćajnom preduzeću.

„Beograd sad treba da investira. U prethodne tri godine za investicije je odvojeno svega 80 miliona evra a trebalo je barem duplo. Da bi to postigao, on mora da napravi uštede na svim rashodima“, rekao je Petrović.

Zaduživanje Grada Beograda radi povećanja investicija nije prema njegovim rečima, dobar model jer je dug sa 60 miliona evra u 2007. godini narastao na sadašnjih 410 miliona evra.

„To je jedanko na primer, subvenciji za Železnicu, gde vidite jasno red veličina“, kaže.

Beograd je u vreme kada je uzimao kredit kako bi investirao nije štedeo na tekućoj potrošnji, rekao je Petrović.

Prema njegovim rčeima, Grad Kragujevac je na kraju 2015. godine dugovao četiri milijarde dinara što je skoro jednako godišnjem budžetu, lokalna javna preduzeća duguju dve milijarde dinara.

„Naša ocena je da je Kragujevcu potreban srednjoročan plan, do 3 do 4 godine, koji bi podrazumevao veoma ošte i bolne mere.

Na primer, plan za fiskalnu konsolidaciju, povećanje poreza na imovinu…veće restrukturianje javnih preduzeća, što znači i otpuštanja i da vlada prati te trendove i pomaže“, kaže Petrović.

Na pitanje da li je to bio zadatak bivše ministarke Ane Brnabić, kaže su oni koji su bili dužni da te probleme vide prethodnih godina su ministri privrede, finansija i lokalne samouprave.

„Prosto je nezamislimo kakvih je trošenja i nepopulizma bilo, a da nije bilo reakcije s druge strane“, kaže.

Ističe da nije bilo lako napraviti analizu jer su podaci praktično nedostuopni i da je potrebno napraviti sistem transparentnosti.

„MMF je izrazio zainteresovanost za ovaj izveštaj, i njima ćemo ukazati na ovaj blok.

Pored dosadašnjih problema, sada se javlja i ovaj blok gde su lokalna javna preduzeća i to treba rešavati“, kaže Petrović.

(Agencije)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …