Home / IZA KULISA / AUSTRIJANCI OTKRIVAJU: „PODILAZE NAS ŽMARCI OD ONOGA ŠTO SE SPREMA NA BALKANU!“

AUSTRIJANCI OTKRIVAJU: „PODILAZE NAS ŽMARCI OD ONOGA ŠTO SE SPREMA NA BALKANU!“

Austrijski ministar odbrane Hans-Peter Doskocil upozorava na opasnost od rastućeg uticaja islama na zemlje jugoistočne Evrope.

albanija- siptari

– Vidimo islamizaciju na Balkanu od koje nas podilaze žmarci – kaže ovaj uticajni političar iz redova austrijskih socijaldemokrata za nemački „Velt“ i dodaje da je takav razvoj situacije vrlo zabrinjavajući.

– Snaga i uticaj EU na Balkanu bledi, dok sa druge strane Turska i Saudijska Arabija šire svoj uticaj – kaže Doskocil i dodaje da je zvanična Ankara sve uticajnija na Kosovu, u Albaniji i u Srbiji.

– Po mom mišljenju, Turskoj se više ne bi smelo dozvoliti da šalje svoje nove trupe u okviru NATO misija na Balkanu – navodi austrijski ministar smatrajući da njihovo preveliko grupisanje nije u interesu Evropljana.

– Nemačka i druge zemlje ne smeju da posustanu u svojoj posvećenosti Balkanu jer to može da uznemiri i poremeti krhku demokratiju i ravnotežu snaga u regionu – napominje Doskocil.

Austrija, koja nije članica NATO-a, trenutno u okivru programa „Partnerstva za mir“ ima oko 700 svojih vojnika u NATO misijama na Balkanu.

Međutim, pošto je Ankara blokirala dalje učešće Austrije u ovom programu zbog oštrih kritika Beča na račun turske vlade, taj broj bi na duži rok mogao da se smanji. Ima indicija da bi upravo Turska mogla da popuni tu prazninu.

Balkan već više decenija za EU predstavlja prirodno polje uticaja. Međutim, Evropa slabi potpomognuta SAD.

Postojeći sistem se polako raspada, a novi igrači imaju praktično već jednu nogu u polju balkanskog regiona i šire svoj uticaj sve više i više, objavljuje nemački „Velt“.

List podseća da Turska pokušava da osvoji srca stanovinka regiona velikim obnavljanjima džamija u Bosni i na Kosovu, u Sarajevu i Banjaluci, kao i u Prizrenu i Prištini, dok istovremeno njeni investitori ulažu u Bosni i na jugu Srbije.

Na Kosovu, turske kompanije su snažno prisutne u prehrambenoj industriji, izgradnji puteva i energetskom sektoru. U Albaniji se takođe širi uticaj Turske.

Finansijska pomoć u milijardama dolara godinama iz EU dolazi u region Balkana. Iako je Unija ubedljivo najveći donator, to nije tako i u svesti stanovnika regiona, piše nemački list koji podseća da je EU još 2003. godine zemljama Zapadnog Balkana obećala da će postati članice EU, jednog dana.

– Mnoge zemlje su razočarane jer je proces pregovaranja vrlo težak tamo gde ga uopšte i ima. Sa druge strane, iz Brisela stalno ponavljaju da Balkan mora efikasnije da se bori sa korupcijom i da izvrši kredibilne reforme – zaključuje „Velt“.

„Velt“ dodaje da pored Turske, svoj uticaj dodatno širi i Rusija i tu tvrdnju potkrepljuje izveštajem ruske agencije „Sputnjik“ koja je u martu objavila da „Balkan više ne sluša Brisel“.

Podseća se da je Moskva obezbedila šest „migova-29“ za srpsku vojsku, da su ruski oligarsi kupili veliki deo zemlje na jadranskoj obali u Crnoj Gori, a da su bosanski Srbi svoje rafinerije u Bosanskom Brodu i Modriči „ostavili ruskim kompanija“.

(Blic)

Check Also

U EGIPTU, OTKRIVEN 3.000 GODINA STAR PAPIRUS KOJI PRIKAZUJE NLO?! (VIDEO)

Drevni egipatski tekstovi kažu da je egipatski bog Ra doplovio sa zvezda i sleteo u …