Home / AKTUELNO / PROKLJUČALO U ISTOČNOJ SIRIJI: Američka vojska zauzima teritoriju; RUSI TVRDE: Moraćemo da pokažemo zube

PROKLJUČALO U ISTOČNOJ SIRIJI: Američka vojska zauzima teritoriju; RUSI TVRDE: Moraćemo da pokažemo zube

Državni sekretar SAD Reks Tilerson telefonski je obavestio šefa ruske diplomatije, Sergeja Lavrova, da vlasti Sirije spremaju novi hemijski napad – objavio je američki onlajn-list Daily Beast.

amerika- vojska

Pozvao se na „izvore u Trampovoj administraciji”, a još je naveo da je Tilerson ruskom kolegi navodno predočio da su SAD registrovale „pripremu Rusije i Sirije za još jedan hemijski napad”.

Daily Beast da je američki državni sekretar istovremeno upozorio Lavrova da će upotreba hemijskog oružja „povući za sobom posledice”. Ali, nije naveo – koje.

Lavrov je – kako tvrdi isto izdanje – u tom razgovoru rekao Tilersonu da nikakvog napada neće biti.

Indikativno je da su se američke spekulacije sa novim hemijskim napadom pojavile samo dan nakon što je Ministarstvo inostranih poslova Rusije upozorilo SAD da se uzdržavaju od provokacija protiv sirijske armije koja vodi borbu protiv terorista.

O `mogućim pripremama` Damaska za `potencijalnu upotrebu hemijskog oružja` govorio je i portparol Bele kuće Šon Spajser.

Potom je Džef Dejvis, portparol Pentagona, precizirao da su SAD „aktivnost` koja navodi na zaključak da se Sirija sprema za upotrebu hemijskog oružja primetile u bazi „Šajrat”. Onoj koju je Tramp nedavno raketirao.

Sirijski ministar za informisanje Ramiz Tardžaman povodom svega ovoga je rekao da Damask u američkom zveckanju „hemijskim napadom` vidipripreme samih SAD za „veoma ozbiljan udar po Siriji”. Drugim rečima: za agresiju na tu zemlju.

I uticajni ruski senator Franc Klincevič  je istim povodom upozorio: „SAD spremaju novu provokaciju u Siriji. Udar će biti veoma ozbiljan. Uprkos tome što sve svetske obaveštajne službe znaju da sada u Siriji bojnim otrovima raspolažu samo Islamska država i drugi teroristi. Za američkim udarom će uslediti pokušaj teritorijalnog komadanja Sirije”.

Ekspert moskovskog Instituta za istočne studije Vladimir Sotnikov upozorio je već: „Mnogima se u Vašingtonu ne sviđaju vojni uspesi sirijske armije”.

Klincevič je sa svoje strane, imajući u vidu da SAD sada testiraju i samu Rusiju, još dodao:

„Do direktne provokacije, kaa ćemo morati da reagujemo, izgleda da nije ostalo mnogo vremena. Ovako ili onako, moraćemo da pokažemo zube”.

Britanski list The Financial Times preneo je procenu Asadove savetnice, Bautine Šaban, da Amerikancima uopšte nije u interesu da se rat u Siriji brzo završi i da će činiti sve što mogu da što duže traje jer žele da idu na iscrpljivanje i Sirije i Rusije.

Američke snage u Siriji su za proteklih pet nedelja četiri puta ulazile u otvoreno konfrontaciju sa sirijskom armijom.

Američki list The Foreign Policy već je postavio pitanje: čemu to realno vodi?

Sirije se – po procenama nekih vojnih stručnjaka – brzo pretvara potencijalno mesto sukoba velikih i regionalnih sila.

Isti list navodi da mogućnost sukoba „spoljnih igrača” raste iz dana u dan jer se sirijska armija sa juga prvincije Alepo i iz pravca Palmire kreće na istok Sirije, odnosno prema granici sa Irakom.

A to čini neizbežnim sukob vladinih snaga i pobunjenika pod američkom kontrolom.

SAD su planirale da spoje teritoriju na jugoistoku Sirije oko grada Tanfa, gde se nalazi njihova baza, sa severoistokom Sirije koji drže Kurdi i arapski pobunjenici kojima upravljaju američki instruktori. Međutim, iranske i iračke šiitske paravojne snage presekle su tu „poželjnu teritoriju” popola. Zato Pentagon sada gradi još jednu vojnu bazu – 80 kilometar severoistočno od Tanfa.

U suštini, počinje bitka za sirijsku istočnu provinciju Deir-ez-Zor. Sa učešćem – manje ili više (in)direktnim – SAD, Rusije i Irana.

Nije slučajno što je iranska novinska agencija Fars ovih dana procenila: „U istočnoj Siriji tek počinje da ključa. Čekaju nas burni dani”.

(Agencije)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …