Home / TEMA DANA / Evo šta se krije iza Američkog udarana na Katar, dojučerašnjeg saveznika…

Evo šta se krije iza Američkog udarana na Katar, dojučerašnjeg saveznika…

Piše: Tomislav Kresović
Rat protiv Al Džazire ?
Američka politika prema Kataru je potreba da se ona „disciplinuje“ i stavi pod nadzor SAD i grupe arapskih država poput Saudijske Arabije, Ujedinjenih arapskih emirata kao vernih saveznika SAD na Bliskom Istoku.

tramp

Potreba je da se Katar optuži kao sponzor ISIL-a, i da se izoluje i sruši njena legitima vlast, osvoje energetski izvori i zaokruži američi interes u regionu i pripremi veliki sukob prema Iranu.

SAD i njeni saveznici na Bliskom Istoku preko Katara po „domino strategiji“ treba da započnu konflikt prema Iranu i tako definišu kolonijalni status u regionu i budu gospodari energetike.

Ova strategija je međfaza u obračunu sa Rusijom koja štiti svoje interese u Siriji i ima dobre odnose sa Iranom i poboljšane odnose sa Turskom. Traži se i povlačenje Turskih vojnih baza iz Katara.

Sve ovo može da izazove veći regionalni sukob, koji bi samo ojačao ISIL i druge radikalne islamske grupacije, a veliku štetu bi doživela Evropa i EU. Trampova adminstracija ide dalje od prethodnih i stvara uslove za jačanje miltarizma u SAD ,vojnog lobija i pritiska na NATO u Evropi i dublje konflikte.

CIA i CNN protv Al Džazire

SAD i njeni saveznici na Bliskom Istoku među 13 zahteva koje kao ulitimatum upućuju Kataru je i zatvaranje medisjke kuće Al Džazira koja je neka vrsta islamskog ili katarskog CNN koja deluje po čitavom Bliskom Istoku, ali i Evropi.

Pritisak na medijsku kuću Al Džaziru je vid hladnoratvske strategije odnosno vida „specijalnog“ i medijskog rata ne samo protiv Katara već i slobode javnosti i medija na Blsikom Istoku.

SAD drže pod kontlrom sve medije na bliksom Istoku sem u Kataru i Iranu. Zahtev za ukidanje medijske kuće Al Džazire je ratna pretnja i najava satanizacije, ali i „linča“ prema Al Đaziri svuda gde ima svoje ekspoziture.

Intersantno je da je CNN od 1990 godine postao ratno huškačka Tv stanica za proizvodnju ratnih sukoba po čitavom svetu. Posledice delovanja CNN osetio je i Balkan i Srbija i Sirija, Irak, Avganistan, Libija i druge države.

CNN je ne samo kao privatna medijska kuća glasilo tržišnih medija, već je i „produžena ruka“ Bele Kuće, Stejt departmenta, Pentagona i CIA. Preko CNN se šalju agenti CIA kao novinari za potrebe tajnih operacija.

Slično je i sa Glasom Amerike koji funkcioniše od vremena hladnog rata do danas, i deluje kao „bilten“ američke admnistracije. Pritisak na Al Džaziru može vrlo brzo postati i vid vojne odnosne ratne mete kao što je u Srbiji bila RTS kao legitimna vojna meta 1999. godine u sukobu NATO protiv Srbije.

Nužno je da prosvećena javnost, svetski mediji ustanu protiv pritska SAD i njenih saveznika na Bliskom Istoku protiv nasilnog zatvaranja medijske kuće Al Džazira koja odgovorno izveštava o svetskoj i regionalnoj politici i konfliktima na Bliksom Istoku.

SAD preko urušavanja kredibliteta ove medijske kuće žele kompromitaciju Katara i njene vlasti i spremaju za vojni udar…

(Vidovdan)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …