Home / AKTUELNO / Predsednik DSS-a otkriva: MNOGI JOŠ MISLE DA ĆE VUČIĆ NA KRAJU PREVESLATI ZAPAD, ALI JE TO NEMOGUĆE..

Predsednik DSS-a otkriva: MNOGI JOŠ MISLE DA ĆE VUČIĆ NA KRAJU PREVESLATI ZAPAD, ALI JE TO NEMOGUĆE..

Kampanja za lokalne izbore u Beogradu pokazuje kako se razgrađuju institucije umesto da se grade. U njoj je Aleksandar Vučić narušio lični legitimitet – što je manje važno – ali i samu funkciju šefa države, poručuje na početku razgovora za Fakte predsednik DSS Miloš Jovanović, kritikujući angažman predsednika države u predizbornim aktivnostima SNS-a.

„S jedne strane smo imali bezidejnu kampanju niskog intenziteta, a sa druge strane – u njoj je učestvovao predsednik države, što je potpuno neprimereno“, ocenjuje Jovanović.

 • Vučić je objasnio da su kampanju uključivao samo četiri puta, nedeljom i po sat vremena…

To tek pokazuje da on stvari ne razume: predsednik Republike ne ide u kampanju, jer je on predsednik svih građana i crpi legitimitet iz toga što je izabran na opštim neposrednim izborima. Po zakonu može da istovremeno bude i predsednik stranke, ali, svi normalni, demokratski uzusi kažu da predsednik države ne sme da se meša u kampanju – ni republičku, a kamoli lokalnu. On je funkciju predsednika republike iskoristio u stranačke svrhe!

 • Opozicija tvrdi da je ta kampanja bila negativna…

To samo pogoršava stvar.

Ocena cele kampanje je da mi nismo mogli da plasiramo ni tri odsto programa, jer nije bilo ozbiljne debate. Opozicija nije imala volje da se izbori za medijske uslove. Za to nismo morali da idemo u jednoj koloni. Jedan od kandidata je u intervjuu NIN-u rekao da je tretman nejednak, ali da, eto, u takvim uslovima treba pobediti Vučića. Samo još nek mi objasni kako!

Za DSS je opcija bila i bojkot, ali to drugi nisu podržali. Kampanja je bila i prljava – deo opozicije se više bavio opozicijom nego vlašću i programom. Potvrđeno je da su nam elite loše, javno mnjenje nepostojeće i da ozbiljno ne možemo razgovarati ni o jednoj temi jer nemamo ozbiljne sagovornike.

Politiku smo izbacili iz politike i tako postajemo zemlja četvrtog sveta, jer ubijamo i pretpostavke da se u nekom momentu uzdignemo.

 • Koliki deo opozicije je zapravo opozicioni, s obzirom na programe kojima podržavaju EU i saradnju sa NATOi kakva je pozicija DSS među njima?

Veliki deo opozicije je to formalno, a ne politički. DSS mnogo ne vole. Narodna stranka pokušava da glumi novog Koštunicu, što je besmisleno, jer to nisu. Koalicija Dveri i DJB, je „tehnička“ -šta god to značilo, a Dveri su pokušale da se preko nas operu za taj protivprirodni blud (kako su to rekli i neki njihovi članovi Političkog saveta). U opoziciji imate Radulovića kao bivšeg Vučićevog ministra.

Opšta konfuzija u kojoj se politika potpuno izgubila. Ali, to neće potrajati, jer posle izbora dolazi pitanje Kosova i pravnoobavezujućeg sporazuma i pitanje ustava i preambule, kao i stolice u UN. Pročitajte moj tekst iz 2013, nikad aktuelniji: „Nada je umrla, živela nada“ o tome da nas čeka model dve Nemačke i da se ne treba uzdati u SNS. Sad ćete imati čoveka koji predaje Kosovo i sve druge koji će se morati odrediti. A znate zašto viču „Vučiću, ….ru!“ i što ga napadaju za majku ili brata? Zato što ne mogu da ga napadnu za EU, jer su svi proevropski. Onda oni kažu da je diktator i ludak, a ja ga politički napadam. (Podsetiću da smo u Beogradu razbili koaliciju, u vreme Andreje Mladenovića).

Ja ne samo da pamtim Savamalu i rušenje, nego još važnije: što policija nije odgovarala na pozive građana koji su je zvali i što niko nije procesuiran, a zna se koje to uradio. Niko neće ni biti procesuiran! Tako ide pretvaranje u banana državu.

Ova vlast je pokazala da u njoj nisu gospoda, suviše su provincijalnog duha. A ako smo hteli banana državu, mogli smo da se i ne oslobađamo od Turaka…

 • Može li se biti mali pred ovakvim antinacionalnim Briselom, a biti srpski gospodin?

Oni su provincijalnog duha i zato puštaju Junkera da ih gazi i gledaju ga kao Afrikanci Francuze, bivše kolonizatore.

 • Šta Vama znači što Vučić kaže da nama neće naređivati strani ambasadori?

Da je dobar glumac. Ja mu ne verujem. Evo, otvorio je pitanje Kosova pošto se – vratio iz Amerike. Hoće li neko da me ubedi da je to koincidencija? Ili da je SNS napravljena mimo zapadne „kuhinje“ i Mikija Rakića?

 • Dokle će biti „dobar glumac“?

Već gomila gafove! Srpskog oficira Milana Vukšića nazvao je barabom, iako zna da se ništa nije dogodilo! Vukšić mi je bio komandir voda u 63. padobranskoj brigadi. On je dobar, hrabar i častan oficir koji nikada ne bi takao ženu, a to što ni ministar odbrane ni Diković nisu stali u odbranu, pokazuje da je stranački princip iznad principa države i institucije vojske. To je zločin, jer građani u Srbiji vole samo vojsku i SPC.

Jel’ moguće da načelnik Generalštaba ne brani svoju kuću? Da smo postali tolike kukavice?

Ovo je partitokratski sistem gde imate vođu i aparatčike, pa potom koalicije koje otupe ideologiju i državu koja je plen za izdržavanje stranaka. Iz toga se izlazi samo promenom izbornog sistema, tako da građani biraju konkretno ime i prezime. To direktno ubija homogenost stranaka. Kad dobijete neposredno glasove građana, ne morate biti ničiji poslušnik. I vlade u takvim sistemima su „čiste“.

 • Uoči svakih izbora se govori da mala izlaznost odgovara vlasti i da bi vlast pala da su građani izašli u većem broju. Zašto se niko u opoziciji ne zalaže za obavezno glasanje, tim pre što bi to bila evropska praksa?

U prvi mah nisam za to jer je to neka vrsta veštačkog sazrevanja. Mi ne izlazimo na glasanje jer nismo demokratski sazreli kao nacija. Nismo glupi, nego su nas istorijski diskontinuiteti doveli do toga. Mi smo kao Francuska pre sto godina, ili malo bolji…

 • Đilas i njegovi tvrde: ako izađe 800-900 hiljada, pobeđujemo mi, a ne vlast. Očekujete li veću izlaznost koja bi ugrozila Vučića i ima li uopšte realnih izgleda da ta vlast bude ugrožena?

Skeptičan sam da postoje realni izgledi. Sve je učinjeno da opozicija bude razdrobljena, a odgovornost je i na opoziciji. Koalicija oko Đilasa je čudnovata, nemaju zajednički izborni štab, pojavljuju se odvojeno. Imate nas, Šapića, DS, Dveri-DJB i neke fantomske liste. Ukupno 24! Numerički ogromno, kvalitativno malo i glasač će da kaže: preskočiću.

 • Kome služe fantomske liste? Recimo, Preletačević?

One uzimaju glasove opoziciji. Pretpostavljam da Preletačević uzima polugrađanske, antisistemske glasove. Vlast ne može da uništi opoziciju ako je jaka.

 • Nije li najveći deo opozicije pod zapadnom kontrolom?

To vam govori zašto nisu objedinjeni. Mada su prvi krivci za ovu konfuziju Vučić i SNS, koji su došli na vlast kao nacionalisti, a sprovode politiku Čede Jovanovića. Vučić i danas prevodi birače žedne preko vode. A još mnogi misle da će Vučić na kraju preveslati Zapad. To je nemoguće!

 • Zašto?

Zapadna civilizacija je vladala svetom, a ne nekom Srbijom danas. Tamo ima sjajne književnosti, muzike, kulture, ali u smislu tehnologije vladanja – to su civilizacije koje su zločinačke. Bile su i biće. To su imperijalne sile koje ne haju za tuđi život. U njima postoji privid pravne države. Ali se zapravo ponašaju kao banditi. Gadafi je Sarkoziju plaćao kampanju, a ubijen je k’o pas. Mafija ima kodeks časti, a Zapad ga nema. Funkcioniše po principu sile.

 • Što znači da mi moramo da počnemo da primenjujemo silu ako želimo da nas oni poštuju?

Tako je. U spoljnoj politici poštuju samo silu i one koji znaju da se biju.

 • Vratimo se na Beograd. Da li bi Vučićeva vlast na republičkom nivou počela da se ruši ako bi, hipotetički, pobedila opozicija?

Ne, jer on ima veliku finansijsku moć i neku vrstu paradržavne moći. Oni imaju takav pristup medijima da javno mnjenje oblikuju u potpunosti. To je realna moć.

Ja hoću da Vučić ode što pre, ali hoću da ode i njegova politika. DSS ima teškoće da radi, jer smo mi opozicija i formalno i politički, što znači da moramo da sarađujemo sa ostalom opozicijom, ali nam je teško da učestvujemo u nekom novom 5. oktobru. Meni je lično to teško. Da pomognem budućem Čedi Jovanoviću koji će skoro gotov posao privesti kraju?

 • Jeremić je u jednoj izjavi rekao da istrage o pranju novca mogu dovesti i do Beograda na vodi, a sve to do sankcija, izolacije…

Tu pre ima novca iz Crne Gore nego arapskog. Zapad ipak podržava Vučića. Jeremić priča o sankcijama jer je u kampanji. Ako je iskren i pametan, zna da nema nikakvih sankcija dok Vučić radi posao za Zapad. A to je da se potpiše pravno obavezujući sporazum, da Kosovo postane članica UN. Posle će ga šutnuti, ko i druge.

 • Da li je ovo pominjanje Beograda na vodi neka forma pritiska, da se slučajno ne predomisli?

Pogledajte čime se sve bavi Đukanović, pa je još je na vlasti jer je prekinuo sa Rusima, uveo Crnu Goru u NATO i sve radi za Zapad.

 • Vučić ima podršku i Rusije i Zapada?

Neće još dugo!

 • Šta će reći kad mu sa Zapada kažu: možeš samo sa nama?

Izabraće zapad. Ako i skupi hrabrosti – biće surovo zaustavljen. Ne morate biti doktor međunarodnih odnosa sa Sorbone da biste znali da se ne igra tako sa Zapadom. Neće vas kazniti ako nikad sa njim niste ni bili, možda vam neće dati da se vratite na vlast ili će hteti da vam uništi stranku… a kad ste u kolu sa njima, pa ih izneverite, vrlo su nemilosrdni. Ovo nije parola, voleo bih da grešim. Zar mislite, da je njima teško da ubiju čoveka?

 • Da li postoji neko ko može da ga zaštiti?

Ko, kad nije napravio institucije i državu? Kad se zaljulja brod, 99 odsto saradnika će mu nestati. Brzo će biti jasno.

A mi, da bismo prevazišli brojne istorijske i ideološke diskontinuitete (Jugoslavija, komunizam, građanski rat…) i da bismo izgradili institucije i narod, treba nam bar pedeset godina mira da namagnetišemo busolu i da vidimo šta su Srbi. Mi se delimo na partizane i četnike, Karađorđevićevce i Obrenovićevce, a svi veliki narodi su pravili sinteze. Treba da uzmemo najbolje od svega, pa i da našminkamo ako treba. De Gol je rekao da se ponekad treba praviti kao da jeste tako…

A mi nismo od juče. Naša zemlja ima 8 vekova autokefalnosti crkve, Hilandar, i kneževine pre toga, i srednjevekovno carstvo, i jezik i nezavisnost, a ako uzmete karte Evrope sa kraja 19 veka nemate baš mnogo država. Naša zemlja ima veliku kulturu. Crnjanskog, Pekića, Andrića… Ima Cer, Kolubaru i Kajmakčalan. Ima Kosovski boj pre toga. Mnogo prolivene krvi. Kad mi dođe bilo koji stranac, sa njim mogu da razgovaram ravnopravno i bez kompleksa, jer smo mi slobodu krvlju zaslužili. Pobogu, tukli smo se sa NATO paktom. Jedini! Ja u strane ambasade ne idem, a ko hoće da me vidi, neka dođe u Braće Jugovića, gde ću pričati na srpskom. Ne smemo imati provincijalni duh i kompleks inferiornosti. Vučić se žalio da je kao prvi potpredsednik vlade u Briselu spavao na podu! Kako ga nije sramota?
 • On je rekao da se žrtvuje za Srbiju.

Nek se žrtvuje. Nek pogine ako treba, a ne da spava na podu…

Pokrenuo bih novu istragu, novi proces povodom ubistva Đinđića

„Zorana Đinđića nisam mnogo cenio politički, ali bih pokrenuo novi proces – da se vidi kako je ubijen, jer ne verujem u zvaničnu verziju, punu rupa.

Nije dobro za Srbiju da se ne zna kako je ubijen predsednik vlade ili da mnogo šta ostane nerazjašnjeno…“

Besplatan javni prevoz u Beogradu je potpuno realan

„Naš program za Beograd je sadržajan, podeljen je na četiri oblasti: saobraćajnu, upravnu, urbanističku i kulturnu.

Besplatni gradski prevoz za sve korisnike neki su ocenili kao populistički. Ni stari niti ovaj novi DSS koji tek gradimo, nikada nije bio sklon populizmu. Sasvim suprotno, naš predlog je rezultat dve nezaobilazne činjenice: prvo – imperativ svih modernih gradova je smanjenje upotrebe automobila, drugo – Srbija je jedna od retkih zemalja u kojoj su poslodavci obavezni da uplate naknadu za prevoz.

Za 650.000 zaposlenih u Beogradu, ta cifra prelazi 200 miliona evra godišnje što je apsolutno dovoljno za efikasno funkcionisanje i potrebne investicije u okviru GSP. Ekonomska računica ne predstavlja problem. Mada je ovde prvenstveno reč o neophodnoj promeni navika i samog shvatanja gradskog prevoza.

U bliskoj budućnosti će to sve manje biti komercijalna usluga za građane-klijente a sve više javni servis (kao zdravstvo i školstvo) za građane-korisnike“.

Diana Milošević (Fakti)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …