Home / AKTUELNO / Predstavnik nevladine organizacije „World Net“: Amerikanci bi dali sve što imaju da mogu da žive kao Srbi!- VIDEO

Predstavnik nevladine organizacije „World Net“: Amerikanci bi dali sve što imaju da mogu da žive kao Srbi!- VIDEO

Narod u Srbiji živi opuštenije nego u Americi, tvrdi predstavnik nevladine organizacije „World Net“, Amerikanac Džejms Skivali, koji sa porodicom odnedavno živi u Kragujevcu i posebno uživa u domaćim kulinarskim specijalitetima.

500

Skivali je danas Tanjugu rekao da je Srbija lepa zemlja, iako nema standard kao na zapadu, da je narod gostoprimljiv, kao i da mu je želja da u našoj državi ostane duže.

On sa suprugom Keti i dvogodišnjom ćerkom Ebikejt od pre dva meseca živi u Kragujevcu i zajedno sa svojom životnom izabranicom radi za nevladinu organizaciju „World Net“.

Naglašavajući da je u Kragujevac došao na dve godine, i da bi voleo da ostane duže, Skivali je rekao da narod u Srbiji živi opuštenije nego u Americi.

– Ovde možeš da sediš i da piješ kafu ili čaj dva-tri sata a to, uglavnom nije tako u Americi i, verovatno, se neće ni promeniti. U Americi bi dali i platu i sve što imaju da mogu satima da sede i da ispijaju kafu ili čaj kao u Srbiji – kaže Skivali.

Naglašavajući da je obišao mnoge zemlje Evrope, i da je u Srbiju prvi put došao poslom pre deset godina, tridesetdvogodišnji Skivali podseća da je kratko radio u Beogradu, i da je tada shvatio da je Srbija, kako kaže, prelepa zemlja.

– Osećao sam tada da treba da se vratim, da malo više budem u Srbiji – priča Skivali na srpskom jeziku i kroz osmeh dodaje da ga je prvi put učio u jednom vrtiću.

– To je bilo malo smešno – priseća se Skivali i ističe da je mnogo bolje srpski jezik naučio na ulici u druženju sa prijateljima iz Srbije.

Pored jezika, prijatelji i komšije, naveo je, naučili su njega i suprugu da pripremaju ajvar, ali i drugu hranu. To je, dodaje, bila i njihova želja jer i supruga i on žele dobro da se hrane.

– Dosta smo ajvara napravili. Moja žena je naučila da sprema i gibanicu – kaže Skivali i dodaje da su punjene paprike njegovo omiljeno jelo, a da su isto tako dobre i sarme.

Ističe da ima dobre odnose sa komšijama, od kojih, kako je rekao, može u bilo koje doba dana da zatraži ako mu nešto zatreba.

– Eto, jutros sam u pola sedam od komšija pozajmio struju, trofaznu, jer je mi nemamo, a trebala mi je kako bih sekao drva. Dali su mi i nije bilo nikakvih problema što sam im tako rano tražio pomoć. To je nešto vrlo lepo – priča Džejms.

Objašnjava da živi u iznajmljenoj kući koja se greje na gas, a da je od komšija čuo da ne bi bilo loše da obezbedi i koji kubik drva, budući da ima kamin u kući.

Navikao na rad u Americi, Džejms posle radnog dana uči 20-ak dece iz osnovnih škola bejzbolu, sportu koji najviše voli.

– Ima ovde dosta dece koja su talentovana za bilo koji sport, pogotovu za timski sport – ocenjuje Skivali.

Dodaje da voli i košarku i hvali reprezentaciju Srbije koja je na svetskom prvenstvu osvojila srebrnu medalju.

– Baš su dobro igrali pre mesec dana na utakmici sa SAD – ocenjuje Skivali i dodaje da je osvojeno drugo mesto u svetu veliki uspeh za malu zemlju, kakva je Srbija.

(Tanjug)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …