Home / AKTUELNO / PREMIJERNO: Vojska Srbije prikazala snagu raketnog sistema Morava! (VIDEO)

PREMIJERNO: Vojska Srbije prikazala snagu raketnog sistema Morava! (VIDEO)

Na poligonu Nikinci kod Rume danas su izvršena opitna gađanja iz modularnog višecevnog raketnog sistema “Morava”, koji bi do kraja godine trebalo da uđe u operativnu upotrebu u Vojsci Srbije.

rakete- grad- sistem

Predstavljanju mogućnosti tog raketnog sistema, koji je 98 odsto izrađen zahvaljujući domaćoj pameti, odnosno u srpskim fabrikama i institutima, prisustvovao je i ministar odbrane Bratislav Gašić, koji je naglasio da će taj raketni sistem doprineti podizanju operativne sposobnosti Vojske.

Gašić je istakao da se usvajanjem tog sistema Srbija svrstava među 17 država u svetu koje raspolažu savremenim naoružanjem tog tipa, izraživši uverenje da će imati i dobar plasman u inostranstvu.

– Danas je jako važan dan za Vojsku Srbije jer smo posle pet godina uspešno završili probna ispitivanja raketnog sistema “Morava”, rekao je Gašić novinarima.

Ministar odbrane je čestitao svima koji su učestvovali u izgradnji tog raketnog sistema, kao i kolektivu poligona Nikinci na uspešno izvedenom probnom gađanju. Prema njegovim rečima, taj raketni sistema će značajno povećati operativne sposobnosti Vojske, a zbog izrade u domaćim fabrikama podići će tehnološki nivo naše industrije. Gašić je dodao da očekuje da u ovoj godini počne i serijska prozivodnja tog sistema koji je jako važan i za izvoz.

Kako je naveo, jedina zemlja u regionu koja ima sličan raketni sistem je Turska tako da će Srbija imati velike šanse i za uspešan izvoz. Direktor Vojno-tehničkog instituta Zoran Rajić je rekao da je raketni sistem “Morava” složeno i kompleksno sredstvo naoružanja u čiju izradu je uloženo celokupno znanje i tehnologije iz naše zemlje.

Rajić je objasnio i da je taj raketni sistem izrađen za pet godina, što je svetski standard za osvajanje te vrste naoružanja. Na poligonu Nikinci novinari su uz velike mere bezbednosti prisustvovali ispaljivanu raketa “Grad” i “Oganj” čime je raketni sistem “Morava” i zvanično prošao probna ispitivanja.

Raketni sistem “Morava” namenjen je za neutralisanje borbenih sredstava komandnih mesta, baza, skladišta, aerodroma, lako oklopljenih ciljeva, a maksimalan domet je 35 kilometara sa raketama “Grad”. Raketni sistem je u potpunosti razvijen u Vojno-tehničkom institutu, a proizveden je u domaćim fabrikama – kruševačkom 14. oktobru, trsteničkoj Prvoj petoletki, FAP-u iz Priboja.

U razvoj raketnog sistema “Morava” koji je trajao pet godina, uloženo je milion evra, pri čemu je razvijena i ispitana nova tehnologija izrade lansirnih cevi, dok je proizveden i novi navigacioni sistem koji radi autonomno bez korišćenja satelita.

(Tanjug)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …