Home / U FOKUSU / RUSKI EKSPERTI: SAD će činiti sve što može, da građanski rat prošire na celu Ukrajinu!

RUSKI EKSPERTI: SAD će činiti sve što može, da građanski rat prošire na celu Ukrajinu!

Vojni vrh Donjecke Republike objavio je da je „debaljcevski kotao” zatvoren i da se u njemu nalazi oko 8.000 ukrajinskih vojnika, gadrista i šripadnika tzv teritorijalnih bataljon.

rat- neredi- protesti- demonstracije

Njegov drugi čovek, Eduard Basurin, saopštio je da armija DNR ne isključuje mogućnost da se za koji dan pojavi i drugi „kotao” (džep”). Objasnio je da će se to dogoditi ako grad Popasnaja – koji se nalazi u Luganskoj Republici – pređe pod kontrolu snaga Novorosije.

„Taj „kotao” će se formirati severno od debaljcevskog. A to će biti neizbežno ako armija Luganske Republike oslobodi Popasnuju i naši odredi zajedno krenu na Artjomovsk” – naglasio je Basurin.

Moskovski ekspert Jevgenij Krutikov upozorio je da „debaljcevski kotao” još nije hermetički zatvoren i da još ne treba slaviti pobedu. Uprkos tome su Ukrajinci za dve poslednje nedelje u Donbasu izgubili oko 1300 vojnika i preko 250 tenkova, oklopnih transportera i druge vojne tehnike.

I drugi ekspert – Viktor Murahovski, glavni urednik časopisa „Arsenal Otadžbine” – tvrdi nešto slično i naglašava da jedinice DNR još, pored ostalog, nemaju pravu kontrolu nad putem Debaljcevo-Artjomovsk.

Murahovski zato prognozira da će taj strateški važan put biti „presečen” tek za nekoliko dana. Pogotovo što Kijev u Debaljcevu drži nekoliko bataljonskih taktičkih grupa i dve brigade (25-tu i 93-ću). A još je svojim snagama poslao u pomoć do 60 tenkova i dva diviziona višecevnih raketnih bacača.

Rostislav Išćenko, presednik Centra za sitemske analize i prognoze, isključuje mogućnost da se Amerikanci otvoreno i direktno uključe u ukrajinski građanski rat protiv DNR  i LNR jer bi to dovelo do sukova nuklearnih sila – SAD  i Rusije.

Ovoj svojoj proceni je dodao: „Amerikancima to i nije potrebno. Ukrajinski nacisti i sami rade svoje što je Vašingtonu potrebno. Ukrajina je uništena, njena ekonomija likvidirana, a lov na naoružane bandite moraće da traje godinama. Sve to postaje problem Rusije. Zbog čega bi SAD još i ratovale?”

Išćenko posebno naglašava da o ratu u Ukrajini odlučuje Vašington:

„Kijevski političari su američke marionete koje ne mogu ni započinjati ni završavati ratove. Oni bez američkih kontrolora ne mogu ni korak napraviti. A još se i boje. Janukovič je imao sreće što je uspeo da pobegne i ostane živ. Ovi koji su sada u Kijevu nemaju kuda da pobegnu”.

Išćenko tvrdi da su SAD zainteresovane da Ukrajina bude što više razorena i da što više njenih građana pogine. Čak podvlači da će Amerikanci učiniti sve što mogu da se građanski rat proširi na celu teritoriju Ukrajine.

On smatra da Amerikanci više nisu u stanju da svoje interese nameću pomoću „meke sile” i da su zato posegnuli i za državnim prevratom i za građanskim ratom u Ukrajini.

„Sada se o budućnosti Ukrajine odlučuje u direktnom geopolitičkom sudaru Rusije i SAD. Mnogi sada brinu kada će Rusija i Ukrajina opet imati prijateljske onose. To je pogrešno. Mi smo jedan narod. Ako budemo tako pristupali stvarima – problem „odnosa” prestaje da postoji. Dok god budemo gradili odnose „dva naroda” – mi ćemo se međusobno sve više udaljavati. A Evropska unija se može samo priključiti pobedniku. Ako uspe.

(Fakti)

 

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …