Home / U FOKUSU / RUSKI EKSPERTI: SAD će činiti sve što može, da građanski rat prošire na celu Ukrajinu!

RUSKI EKSPERTI: SAD će činiti sve što može, da građanski rat prošire na celu Ukrajinu!

Vojni vrh Donjecke Republike objavio je da je „debaljcevski kotao” zatvoren i da se u njemu nalazi oko 8.000 ukrajinskih vojnika, gadrista i šripadnika tzv teritorijalnih bataljon.

rat- neredi- protesti- demonstracije

Njegov drugi čovek, Eduard Basurin, saopštio je da armija DNR ne isključuje mogućnost da se za koji dan pojavi i drugi „kotao” (džep”). Objasnio je da će se to dogoditi ako grad Popasnaja – koji se nalazi u Luganskoj Republici – pređe pod kontrolu snaga Novorosije.

„Taj „kotao” će se formirati severno od debaljcevskog. A to će biti neizbežno ako armija Luganske Republike oslobodi Popasnuju i naši odredi zajedno krenu na Artjomovsk” – naglasio je Basurin.

Moskovski ekspert Jevgenij Krutikov upozorio je da „debaljcevski kotao” još nije hermetički zatvoren i da još ne treba slaviti pobedu. Uprkos tome su Ukrajinci za dve poslednje nedelje u Donbasu izgubili oko 1300 vojnika i preko 250 tenkova, oklopnih transportera i druge vojne tehnike.

I drugi ekspert – Viktor Murahovski, glavni urednik časopisa „Arsenal Otadžbine” – tvrdi nešto slično i naglašava da jedinice DNR još, pored ostalog, nemaju pravu kontrolu nad putem Debaljcevo-Artjomovsk.

Murahovski zato prognozira da će taj strateški važan put biti „presečen” tek za nekoliko dana. Pogotovo što Kijev u Debaljcevu drži nekoliko bataljonskih taktičkih grupa i dve brigade (25-tu i 93-ću). A još je svojim snagama poslao u pomoć do 60 tenkova i dva diviziona višecevnih raketnih bacača.

Rostislav Išćenko, presednik Centra za sitemske analize i prognoze, isključuje mogućnost da se Amerikanci otvoreno i direktno uključe u ukrajinski građanski rat protiv DNR  i LNR jer bi to dovelo do sukova nuklearnih sila – SAD  i Rusije.

Ovoj svojoj proceni je dodao: „Amerikancima to i nije potrebno. Ukrajinski nacisti i sami rade svoje što je Vašingtonu potrebno. Ukrajina je uništena, njena ekonomija likvidirana, a lov na naoružane bandite moraće da traje godinama. Sve to postaje problem Rusije. Zbog čega bi SAD još i ratovale?”

Išćenko posebno naglašava da o ratu u Ukrajini odlučuje Vašington:

„Kijevski političari su američke marionete koje ne mogu ni započinjati ni završavati ratove. Oni bez američkih kontrolora ne mogu ni korak napraviti. A još se i boje. Janukovič je imao sreće što je uspeo da pobegne i ostane živ. Ovi koji su sada u Kijevu nemaju kuda da pobegnu”.

Išćenko tvrdi da su SAD zainteresovane da Ukrajina bude što više razorena i da što više njenih građana pogine. Čak podvlači da će Amerikanci učiniti sve što mogu da se građanski rat proširi na celu teritoriju Ukrajine.

On smatra da Amerikanci više nisu u stanju da svoje interese nameću pomoću „meke sile” i da su zato posegnuli i za državnim prevratom i za građanskim ratom u Ukrajini.

„Sada se o budućnosti Ukrajine odlučuje u direktnom geopolitičkom sudaru Rusije i SAD. Mnogi sada brinu kada će Rusija i Ukrajina opet imati prijateljske onose. To je pogrešno. Mi smo jedan narod. Ako budemo tako pristupali stvarima – problem „odnosa” prestaje da postoji. Dok god budemo gradili odnose „dva naroda” – mi ćemo se međusobno sve više udaljavati. A Evropska unija se može samo priključiti pobedniku. Ako uspe.

(Fakti)

 

Check Also

POTEZ POSLE KOG ZA SEVERNU KOREJU NEMA POVRATKA, A AMERIKA BAŠ TO SPREMA: „Ako učinite taj korak, smatraćemo to objavom rata!“

Severna Koreja saopštila je danas da će bilo kakvu pomorsku blokadu smatrati činom rata, javlja …