Home / AKTUELNO / PRESTROJAVANJE PRED UDAR: PUTIN DIGAO 100.000 VOJNIKA, iz SAD stiže odgovor: Organizovaćemo globalne vojne vežbe!

PRESTROJAVANJE PRED UDAR: PUTIN DIGAO 100.000 VOJNIKA, iz SAD stiže odgovor: Organizovaćemo globalne vojne vežbe!

nato- amerika- vojska

Američka vojska sprema se za „globalniji“ program vežbi kao pripremu za ono što su nazvali „sve samopouzdanijom Rusijom“, rekao je visokopozicionirani američki oficir u Evropi.

– Ono ka čemu idemo je globalno integrisan program vojnih vežbi kako bismo svi radili po istim notama u kombinovanoj globalnoj vežbi – rekao je brigadni general vazduhoplovstva SAD Džon Hili, koji rukovodi vežbama američkih snaga u Evropi.

Hili je rekao da vojska SAD mora da bude spremna za sve kompleksnije pretnje u svim ratnim domenima – na kopnu, moru, u svemiru i sajber sferi. General kaže da obuka mora da uključi uvežbavanje potencijalnih sukoba, kao i da u obzir uzme globalnu prirodu vojnih pretnji pred kojima stoje SAD.

Cilj Pentagona je da održi zajedničke vežbe svih rodova američke vojske, umesto da budu ograničene na pojedinačne regije i vojne grane. Takve vežbe mogle bi da budu održane već 2020. godine.

Hili kaže da je Rusija glavni uzrok njegove zabrinutosti u Evropi i izrazio je zabrinutost Zapada zbog septembarskih vežbi „Zapad 2017“ u kojima će učestvovati Rusija i Belorusija.

General vojske SAD citira „eksperte“ koji navode da bi združene vežbe ruske i beloruske vojske mogle da uključe oko 100.000 vojnika. On je kritikovao Moskvu zbog toga što je „netransparentna“ u svojim vojnim vežbama, jer nije pozvala SAD i NATO da nadgledaju te „vojne igre“.

– Oni nisu tako transparentni kao mi – rekao je Hili, navodeći da ruski posmatrači prisustvuju američkim vežbama u Crnom moru.

Moskva i Minsk su u više navrata tvrdili da zajedničke vežbe ne predstavljaju nikakvu pretnju nijednoj državi i da su po svojoj prirodi odbrambene. Ministar odbrane Belorusije Andrej Ravkov rekao je da su te vežbe mnogo skromnije od vežbe „Anakonda“ u Poljskoj prošle godine.

(Sputnjik)

Check Also

Komanda Oružanih snaga Ukrajine: Rusi nas napadaju iz devet pravaca, odjednom!

Ruske jedinice napadaju ukrajinske oružane snage u Donbasu u devet pravaca. O tome je na …