Home / AKTUELNO / PRETE SUPEROLUJE: Tek nas čeka jako nevreme, a najugroženiji su južna i centralna Srbija

PRETE SUPEROLUJE: Tek nas čeka jako nevreme, a najugroženiji su južna i centralna Srbija

Žestokim olujama poput one koja je pogodila Vojvodinu kraj još nije ni blizu i već za vikend udariće na južne i centralne delove zemlje, upozoravaju meteorolozi.

oluja- haarp- nevreme

Hladan vazduh došao je iz centralne Evrope i burno reagovao na tropske temperature koje su u prethodnim danima bile u Srbiji.

U snažnoj oluji u četvrtak u Novom Sadu samohrana majka Anđelka Savić Škrbić (43) poginula je za volanom automobila kada je na njega pala topola. Samo 80-ak kilometara južnije, u Beogradu, nije se osetio ni dašak vetra.

Meteorolog Nedeljko Todorović upozorava da nas tek čekaju velike oluje i jako nevreme, te da je ovo uobičajeno variranje vremenskih prilika za ovo doba godine. Todorović naglašava da ne treba dizati paniku, već sprovesti preventivu, odnosno informisati se na vreme, skloniti se sa oluje i ne stajati ispod drveta!

Vojvodina je prekjuče bila na samoj granici toplog vazduha na jugu i hladnog na severu. Kada je hladan vazduh došao ispod vrele podloge nastala je burna reakcija. Ovakve pojave su izuzetno snažne, ne kao u Americi, ali za naše uslove su veoma jake – kaže za „Blic“ meteorog Đorđe Đurić.

Dok su se Novosađani borili sa olujom koja je besnela, Beograđani jedva da su osetili dašak vetra.

– Te oluje najčešće nisu velikih dimenzija. U većim mestima, dešava se da pogode jedan deo grada, na primer Batajnicu, a na Voždovcu ne bude ničega. U centralnoj Srbiji, južno od Save i Dunava bilo je lepo jer se vazdušna masa premeštala od Hrvatske – objašnjava on.

Precizno predviđanje lokacije u opasnosti, ipak nije moguće

– Nekoliko dana ranije moguće je reći šta će se desiri u nekom širem području. Na primer, najavljeno je da je nevreme moguće u Vojvodini, ali svega dva do tri sata ranije možemo da navedemo i samu lokaciju. Nije do toga da mi kao siromašnija država nismo u mogućnosti, već su takvi uslovi i u Americi – napominje on.

Kako objašnjava, snažna grmljavina pogodila je Vojvodinu. Najkritičnije je bilo na jugu Bačke i severu Banata, a tu su stvorile i superćelijske oluje.

– Superoluje su karakteristične za ovaj deo godine, pogotovu na početku leta, nisu nikakav fenomen, ni kod nas ni u Evropi.

Isto je bilo i pre 100 godina, ali se zbog današnje umreženosti više priča o njima – objašnjava Đurić i dodaje da je na njihov efekat ima uticaj i intervencija ljudske ruke u prirodi i neodržavanje drvoreda, koje bi možda i jača košava srušila.

Nevreme preti jugu

Ciklon nad Evropom i narednih dana će delovati, a temperature biće i do 10, pa i 20 stepeni niže. Nevreme je prošlo kroz Vojvodinu, ali sledi planinski pojas u kojem jeste hladnije, ali je reakcija vazdušnih masa specifična.

– Najveća opasnost je u centralnoj i južnoj Srbiji. Uslovi za nevreme stvoriće se pogotovu tokom ovog vikenda. U planinskim predelima stvara se drugi efekat: vazduh se sam od sebe uzdiže i dolazi do kondenzacije i u letnjem delu godine do grmljavinskih oluja – objašnjava Đurić.

Vanredno stanje u Berlinu, u Poljskoj ima povređenih

Jako nevreme praćeno oblinim kišama i vetrom danima je divljalo širom Evrope, ali i u našem regionu.

Prva na udaru jake kiše, grmljavine i vetra, bila je Slovenija krajem prošle nedelje. Nevreme je prvo pogodilo jug zemlje, gde je jak vetar čupao drveće, a potom se preselio u Hrvatsku gde je kišu pratio grad veličine lešnika.

Nevreme se sredinom nedelje spustilo na obale. Centar grada Cresa u sredu je potpuno potopljen, dok je u Starom gradu na Hvaru talasi su plavili rivu i niže predele obale.

Zbog oblinih kiša u nemačkoj prestonici proglašeno je vanredno stanje. Kako piše „Bild“, kiša kakva je nastavila da pada i juče u Berlinu nije viđena poslednjih 110 godina. List piše da je na nemačku prestonicu za 18 sati palo 150 litara vode po kvadratnom metru, a da je godišnji prosek 580 litara.

U Poljskoj je povređeno najmanje sedmoro ljudi je povređeno, više od 460 zgrada je oštećeno, a 125.000 domaćinstava je bez struje u olujnom nevremenu koje je od četvrtka divljalo u celoj zemlji.

„Epski potop“, kako su nevreme prozvali u medijima, trenutno je iznad Moskve. Crni oblaci su se nadvili nad ruskom prestonicom, a vetra je sve jači.

(Agencije)

Check Also

BRITANIJA POSLALA U SRBIJU SPECILACA ZA BALKAN- REGION SE SUOČAVA SA NAJVEĆOM PRETNJOM U POSLEDNJE DVE DECENIJE!

Britanski premijer Boris Džonson imenovao je ser Stjuarta Piča za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan. …