Home / AKTUELNO / PRETI VAM I ZATVOR: Evo koje vas kazne čekaju ako od danas vozite bez zimskih guma!

PRETI VAM I ZATVOR: Evo koje vas kazne čekaju ako od danas vozite bez zimskih guma!

policija

Ko vozi bez zimskih guma, može da završi i u zatvoru

Svaki vozač koji od danas pa sve do 1. aprila bude vozio automobil u snežnim i ledenim uslovima bez zimskih guma, biće kažnjen od 6.000 do 20.000 dinara. A ako pritom još izazove i udes, rizikuje da pored novčane kazne i naknade kompletne štete dobije i do 45 dana zatvora!

Da stvar bude gora, ukoliko u tom udesu neko pogine ili bude povređen, počiniocu preti kazna zatvora do 12 godina i nadoknada nematerijalne štete svim oštećenima, što se meri u milionima dinara.

Kako tvrde u Upravi saobraćajne policije, ove zime neće imati nikakve milosti prema neodgovornim vozačima koji voze sa letnjim gumama.

– Vozači su obavezni da u periodu od prvog novembra do prvog aprila kada god je na kolovozu sneg, led ili poledica imaju zimske gume, čija dubina šare ne sme biti manja od četiri milimetra. Vršićemo rigorozne kontrole na ulicama i svako ko ne bude imao zimske gume dobiće kaznu od 6.000 do 20.000 dinara za fizička lica i 100.000 do 800.000 dinara za firme. Uz to, ukoliko neko u takvim uslovima izazove saobraćajnu nezgodu, kazna će biti od 10.000 do 40.000 dinara i zatvor do 45 dana. Sa druge strane, da razjasnimo još jednu bitnu stvar, ukoliko na kolovozu nema snega, leda ili poledice, vozači nisu obavezni da imaju zimske gume i neće biti kažnjeni ako voze bez njih – rekli su u Upravi saobraćajne policije.

Direktor Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović objasnio je za naš list da vožnja bez zimskih guma neodgovorne vozače nekada košta milione dinara i mnogo vremena iza rešetaka.

Kada na snegu, ledu ili poledici vozite automobil sa letnjim gumama, vi upravljate tehnički neispravnim vozilom. Razlog za to je što pri temperaturama nižim od sedam stepeni letnje gume gube svoja svojstva i lako dolazi do proklizavanja i sudara u kojima se začas izgubi život. Najmanje što može da vam se desi kada ne stavite zimske gume je da platite kaznu.

Najgori scenario je ako napravite saobraćajnu nesreću i u njoj neko pogine i bude povređen. Tada vam preti kazna zatvora do 12 godina i ne možete da se vadite na nehat, pošto ste svesno vozili sa letnjim gumama. Pritom, osiguranje isplati svima štetu na automobilima i nematerijalnu štetu za povrede, a onda fakturu šalju vama i sve to vi morate da platite. A to su do sada bili iznosi u milionima dinara. Zato najozbiljnije apelujem na sve da već danas stave zimske gume bez obzira na vreme – objašnjava Okanović.

Direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja Jasmina Milošević upozorava da je izuzetno važno da se kupe nove zimske gume jer su polovne najčešće “mačka u džaku”.

Usled stajanja u garaži, guma kao materijal gubi svojstva, što se odražava na njenu elastičnost i prianjanje na podlogu. Time se produžava zaustavni put kočenja. Da ne pričamo šta se dešava sa onim gumama koje su prošle stotine kilometara, a onda ih vi kupite od nekoga. Zbog svega toga kupovinom polovnih guma vozači mnogo rizikuju. Bezbednije je da se kupi nova guma lošije marke nego bilo koja polovna – apeluje Miloševićeva.

Check Also

RAT UKRAJINE I RUSIJE POČINJE U MAJU! VOJNI EKSPERT TVRDI DA ĆE SUKOB DOVESTI DO KRVAVOG SCENARIJA ZA CEO SVET!

Rat između Rusije i Ukrajine može početi u roku od mesec dana, a lokalni sukob …