Home / AKTUELNO / PROCURELE INFORMACIJE: Putin će posetiti jedno selo u Srbiji! EVO KOJE SELO I ZBOG ČEGA (VIDEO)

PROCURELE INFORMACIJE: Putin će posetiti jedno selo u Srbiji! EVO KOJE SELO I ZBOG ČEGA (VIDEO)

Predsednik Rusije Vladimir Putin posetiće Srbiju 17. januara, a njegovu posetu neće željno čekati samo u Beogradu, da bi razgovarali o krupnim političkim pitanjima, već i podno Fruške gore u malom sremskom Banstolu.

Samo dan nakon što je poseta ruskog predsednika potvrđena, na Crkvi Blage Marije u Banstolu, nadomak Sremskih Karlovaca, koju je narod već prozvao Putinova, osvanula je centralna kupola uz četiri manje sa krstovima zlatne boje.

Ova faza praktično predstavlja završetak grubih građevinskih radova na crkvi, a osveštao ih je episkop sremski Vasilije sa sveštenstvom.

U narodu se uveliko priča da su radovi ubrzani zato što će Putin crkvu imenjakinju obići tokom posete Srbiji, ali to niko od sveštenstva nije hteo da potvrdi prilikom osveštenja. Samo su kratko dodali da je Putinu preko ruskih diplomata uručen poziv za posetu.

Inicijativa za gradnju je potekla od meštana Banstola, koji su bili spremni da kupe plac i na njemu sagrade manju bogomolju. Kad su ideju izneli vladiki Vasiliju, on je rekao da će kupiti plac i tako je zajednička namera da se tu podigne hram počela da se sprovodi u delo.

– Crkva je građena po ugledu na Crkvu Svetog Nikolaja u Sofiji i ona priča o srpsko-ruskom prijateljstvu kroz vekove i stradanju kroz 20. vek. Pored toga što nosi ime Blage Marije, nezvanično se naziva Putinova crkva, jer je to prva crkva koja se podiže u ruskom stilu kod nas. Preko diplomatskih kanala smo uputili ruskom predsedniku poziv da poseti ovo mesto kad bude došao u januaru, kao znak da ga Srbija rado dočekuje – rekao je član odbora za podizanje crkve Branko Simonović.

Check Also

A TVRDE DA SU BEZBEDNE?! TRUDNICAMA ZABRANJENO DA SE VAKCINIŠU PROTIV KORONE…

Dok se ne urade studije o bezbednosti vakcinacije trudnica, one neće biti vakcinisane, poručio je …