Home / AKTUELNO / DR JELENA PONOMARJOVA: „SRBIJA JE U OPASNOSTI! RUSIJA MORA HITNO DA REAGUJE!“

DR JELENA PONOMARJOVA: „SRBIJA JE U OPASNOSTI! RUSIJA MORA HITNO DA REAGUJE!“

Albanski kalifat će se sigurno pojaviti na Balkanu ako ne budemo dejstvovali protiv toga, istakla je ruska profesorka sa Moskovskog instituta za međunarodne odnose dr Jelena Ponomarjova na promociji svoje knjige „Kosovo – razbojnička država“ u Beogradu.

Ona je navela da pitanje Kosmeta nije samo regionalni već i svetski problem.

– Sve manifestacije neljudskog ponašanja su se dešavale na Kosovu. Ono nije regionalno, već svetsko političko pitanje. Kosovo se nikada ne bi pojavilo bez podrške transnacionalnih kompanija. Pitanje je kako su se vođe OVK pretvorile u poželjne političare? Evolucija Tačija i Haradinaja od terorista u političare je nekome od zapadnih sila trebala – rekla je Ponomarjova.

Istakla je i da se rusko društvo sve više interesuje za Balkan, a onda političari reaguju na stav društva, ali da ipak ruska spoljna politika mora da bude agilnija prema dešavanjima na Balkanu.

Milica Đurđević iz Zavetnika kaže da je ideja „velike Albanije“ od začetka projekat zapadnih sila.

– London i Beč više od dve decenije pokušavaju da stvore još jednu albansku državu – takozvanu republiku Kosovo. Sve su to koraci ka uspostavljanju velikoalbanskog kalifata, koji će služiti interesima hegemonije zapadnih sila na Balkanu. Brana tome je veći uticaj i prisustvo Rusije – kaže Đorđevićeva.

Da opasnost od stvaranja moćne albanske države postoji, posebno ukoliko se obistine ideje o spajanju Kosova i Albanije, o kojima uveliko govore albanski političari Edi Rama i Ramuš Haradinaj, smatra analitičar Dejan Vuk Stanković.

– Rusija je tradicionalno zainteresovana za ovaj proistor i vrlo je moguće da se Rusi više uključe. Pretpostavljam da bi to postigli tako što bi Srbiji pomogli u vojnoj opremi i jačanju ekonomije – navodi sagovornik.

(Mediji)

Check Also

DOBRE VESTI! STIŽE NOVA POMOĆ OD DRŽAVE! OVAJ PUT ZA PENZIONERE, RADNIKE, ALI I OSTALE GRAĐANE, EVO I NA ŠTA BI MOGLI DA RAČUNAJU

Početak masovne vakcinacije u Srbiji doneo je određenu dozu optimizma i nadu da bi pandemija …