Home / AKTUELNO / Procureli lični podaci više od polovine građana Amerike: Ugroženo 200 miliona ljudi, među informacijama su i intimne stvari

Procureli lični podaci više od polovine građana Amerike: Ugroženo 200 miliona ljudi, među informacijama su i intimne stvari

hakeri- kompjuter

 

Marketinška firma koju je angažovao Republikanski nacionalni komitet, slučajno je objavila osetljive lične podatke skoro 200 miliona američkih građana.

Količinski, oko 1,1 terabajt podataka je objavljen, a među njima se mogu naći datumi rođenja, adrese, telefonski brojevi i politička opredeljenost skoro 62 odsto čitave populacije SAD.

Podacima se moglo pristupiti preko Amazon klaud servera, ukoliko pojedinac ima vezu do tog sajta, navodi Bi-Bi-Si (BBC).

Ogromnu količinu podataka otkrio je analitičar za sajber rizik, Kris Vikeri, iz firme “ApGard”.

Po svemu sudeći, informacije su skupljane iz pregršt izvora, od poruka na forumima “Redita” do komiteta koji su skupljali sredstva za Republikansku partiju.

Prikupljene informacije unete su u tabele i okačene na server u posedu “Dip rut analitiksa”, a poslednji put su ažurirane u januaru, kada je predsednik SAD Donald Tramp inaugurisan, navodi BBC. Nije poznato koliko vremena su informacije bile dostupne na internetu.

– Preuzimamo potpunu odgovornost za ovu situaciju. Na osnovu informacija koje smo prikupili, ne izgleda da su naši sistemi hakovani – rekao je za vebsajt “Gizmodo”, osnivač “Dip rut analitiksa” Aleks Landri.

Pored ličnih detalja, među podacima se mogla naći i verovatno religijsko opredeljenje građanja, etnička pripadnost i političko opredeljenje, među kojima i njihovi statovi o kontroverznim temama kao što je kontrola oružja, pravo na abortus i istraživanje matičnih ćelija.

Iako je poznato da političke partije redovno skupljaju podatke o glasačima, ovo je najveće curenje informacija u SAD do danas i eksperti za privatnost su zabrinuti oko količine i razmera informacija koje su prikupljene, piše BBC.

– Ovo je veoma zabrinjavajuće. Ovo nisu samo osetljivi, već intimni podaci, među kojima se mogu naći predviđanja o ljudskom ponašanju, mišljenja i verovanja koja ljudi nikada nisu odlučili da kažu nekome – rekala je zvaničnica “Prajvasi internešnela” Frederike Kalthojner za BBC.

(Tanjug)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …