Home / AKTUELNO / TRI SCENARIJA OKO MANDATA ANE BRNABIĆ: Nova vlada, nova koalicija ili IZBORI

TRI SCENARIJA OKO MANDATA ANE BRNABIĆ: Nova vlada, nova koalicija ili IZBORI

Kako će se klupko rasplesti u vezi sa mandatarkom za sastav nove Vlade Srbije Anom Brnabić znaće se u četvrtak, do kada će Srpska napredna stranka (SNS) „prebrojavati“ glasove „za“ i u svojim, ali i u redovima koalicionih partnera u Skupštini Srbije.

dacic-vucic-brnabic

Od prošlog četvrtka, kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio da mandat poverava upravo njoj, gotovo siguran izbor Ane Brnabić i nove vlade došao je i do mogućnosti održavanja vanrednih parlamentarnih izbora.

A sve zbog toga što se Vučićevom predlogu usprotivio jedan deo naprednjaka. Protiv Brnabić glasaće i koalicioni partneri Dragan Marković Palma i Muamer Zukorlić.

Ovo su tri scenarija na koji način bi ova „drama“ mogla da bude rešena:

1. Brnabić dobija većinu u parlamentu

U SNS tvrde da još nije poznato da li će njen izbor podržati većina u parlamentu, mada se na jučerašnjem sastanku sa predsednikom Srbije i stranke Aleksandrom Vučićem, 100 poslanika lično izjasnilo da su „za“ Anu Brnabić.

Zvanično je saopšteno da je „SNS snažno podržala odluku predsednika Srbije da Ana Brnabić bude izabrana za premijera“.

Međutim, SNS ne želi 126 već 128 poslanika, koliko ih je izabrano na listi „Srbija pobeđuje“, od kojih SNS ima 102 poslanika, a želi i podršku partnera u vlasti, među kojima su i socijalisti. Ako sve stranke koje čine vladajuću koaliciju podrže Brnabić, ona će dobiti 156 glasova u parlamentu, odnosno veoma komotnu većinu za vladanje.

Ako ubede i JS Dragana Markovića Palme (6 poslanika) i poslanike BDZ (2), većina će biti još ubedljivija – 164 poslanika.

2. Ko ne podrži Anu Brnabić, „leti“ iz koalicije, stranke, vlade…

Upravo ovaj scenario mogao bi da zadesi sve one koji ne budu podržali Vučićev izbor za mandatara.

To se pre svega odnosi na Jedistvenu Srbiju (JS) Dragana Markovića Palme, koji je odmah po objavljivanju imena mandatara rekao da ona nije njegov premijer, a to je ponovio i juče.

Tako njen izbor neće podržati šest poslanika JS, a „nećkaju“ se i dva samostalna poslanika Muamer Zukorlić i Jahja Fehratović.

Kako je najavio lider SPS Ivica Dačić, čiji je koalicioni partner JS, razgovaraće se o podršci ove stranke izboru Brnabićeve, ali se spekuliše da bi JS, kao i svi oni koji ne podrže njen izbor, mogli da završe van koalicije pre svega, dok bi “šut karta” čekala one koji u samim strankama ne pritisnu zeleni taster.

Iako ministri u aktuelnoj vladi listom govore da podržavaju Vučićev izbor, prema informacijama “Blica”, ta podrška je samo deklerativna, dok privatno misle nešto sasvim drugo. Među njima ima i onih koji su sebe videli na njemom mestu, pa je ljutnja još veća.

3. Vanredni izbori ako nema 128 glasova „za“

Vanredni parlamentarni izbori su uvek opcija ako dogovora nema, pa je tako i ovog puta.

Ovu mogućnost prvi put je juče, javno, pomenuo ministar policije i potpredsednik SNS Nebojša Stefanović, koji je kazao da je to jedna od mogućnosti ako Narodna skupština ne bude mogla da formira stabilnu većinu za izbor nove vlade.

– Koliko poznajem Vučića i našu stranku, mi nikada nismo od toga bežali i, ako to bude jedini izlaz, i to je mogućnost – kazao je Stefanović, ali je dodao da je ubeđen da će za izbor Ane Brnabić biti formirana stabilna većina.

Zakonski rok rok za formiranje nove vlade je 30. jun. Ako ona ne bude izabrana, predviđeno je raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

(Lana Gedošević)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …