Home / AKTUELNO / PROCURELI TAJNI DOKUMENTI I OTKRILI „ARMAGEDON“ KOJI BI MOGAO DA ZADESI BRITANIJU: Ako bi neko iz Evrope povukao taj potez, propali bismo za 24 SATA!

PROCURELI TAJNI DOKUMENTI I OTKRILI „ARMAGEDON“ KOJI BI MOGAO DA ZADESI BRITANIJU: Ako bi neko iz Evrope povukao taj potez, propali bismo za 24 SATA!

Novinari britanskog „Sandej Tajmsa“ tvrde da su se dokopali službenog vladinog dokumenta u kojem se opisuju scenariji izlaska Britanije iz Evropske unije bez postizanja trgovinskog dogovora s Briselom.

Iz kabineta Terese Mej u ponedjeljak su demantovali celu priču, što je potpuno razumljivo jer sam sadržaj tog dokumenta je, blago rečeno, katastrofičan.

Scenario Bregzita bez dogovora s Briselom do 29. marta 2019. godine navodno potpisuju visoki vladini zvaničnici. Oni upozoravaju na tri moguća raspleta događaja, a baš nijedan ne zvuči pozitivno. Najbolji mogući scenario su nazvali „umerenim“, drugi je „ozbiljan“, a treći je nazvan – „armagedon“.

U izveštaju stoji da čak i po drugom najgorem scenariju, dakle „ozbiljnom“, Britaniji preti ekonomska i socijalna katastrofa. Luka Dover propala bi u samo 24 sata, a cela država bi ostala bez hrane i lekova u roku samo od samo dve nedelje.

– Pripadnici RAF-a (Kraljevskog vazduhoplovstva) morali bi da transportuju lekove u najudaljenije krajeve naše zemlje. Nažalost, ni to ne bi dugo trajalo budući da bi brzo ostali bez goriva – rekao je izvor iz britanske vlade za Times.

Ministar za Bregzit Dejvid Dejvis potvrdio je da se vodila rasprava o scenarijima u slučaju da se ne postigne dogovor, ali je naglasio da niko nije spominjao „armagedon“, prenosi Jutarnji list.

Ipak, u Britaniji ne skrivaju zabrinutost zbog realne mogućnosti da dogovor propadne i da bogate zemlje EU odbiju da trguju s Britancima ili da se u boljem slučaju promet uspori.

– Mi smo u potpunosti zavisni o trgovanju s Evropom. Ako se taj posao uspori, onda smo najebal* – rekao je neimenovani zvaničnik iz britanske vlade.

Ministar unutrašnjih poslova Sajid Džavid rekao je da su izveštaji koji je „Sandej Tajms“ objavio „histerični“ i da ni u najgoroj noćnoj mori ne može smisliti „armagedon“ scenario.

– Uveren sam da ćemo postići dogovor s Brisleom, ali isto tako se pripremamo na mogućnost da taj dogovor propadne.

Check Also

SRPSKI ANALITIČAR IZ SAD: „U VAŠINGTONU KAO DA JE RATNO STANJE!“

Sve u Vašingtonu i SAD deluje kao da je ratno stanje, kaže analitičar spoljne politike …