Home / AKTUELNO / SRPSKA LISTA SA KOSOVA TRAŽI HITAN SASTANAK S VUČIĆEM: Situacija može lako da eskalira i izazove nestabilnost širih razmera!

SRPSKA LISTA SA KOSOVA TRAŽI HITAN SASTANAK S VUČIĆEM: Situacija može lako da eskalira i izazove nestabilnost širih razmera!

Bezbedonosna situacija ne samo na severu Kosova i Metohije već i u celoj južnoj pokrajini u ovom trenutku vrlo je složena, pa sam u ime Srpske liste zatražio hitne konsultacije s predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Ovo je za „Politiku” kazao gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice i predsednik Srpske liste Goran Rakić, naglašavajući „da, nažalost, ova situacija može lako da eskalira i izazove nestabilnost širih razmera”.

„Imamo seriju sinhronizovanih napada na Srbe koji se dešavaju širom Kosova i Metohije. Posebno u sredinama na jugu, gde Srbi nisu većina. Izvršioci ne prezaju ni od napada na žene i decu. Nesumnjivo je da bezbednost ugrožavaju i otvorene izjave albanskih predstavnika da prekidaju dijalog i da ne žele da nastave razgovore, dok, s druge strane, predstavnica EU na Kosovu i Metohiji relativizuje napade Albanaca, nazivajući ih milo za drago. Sve nas to jako zabrinjava.

Dijalog za nas nema alternativu. Zatražio sam hitan sastanak s predsednikom Vučićem jer o daljim koracima želimo da zauzmemo zajednički stav s Beogradom”, kaže Rakić.

Predsednik Srpske liste, inače, juče je zatražio od EU i komesarke Federike Mogerini, čiji tim posreduje u dijalogu Beograda i Prištine, da obrazloži izjavu predsednice Kancelarije Evropske unije u Prištini da Albanci najnovijom serijom napada na Srbe vraćaju „milo za drago”.

Nešto kasnije u toku dana oglasio se izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Igor Šoltes, koji je poručio da je stav Evropske unije povodom sve učestalijih incidenata, u kojima Albanci napadaju Srbe, jasan i da nadležni organi treba da otpočnu istragu da bi se razjasnilo o čemu se zapravo radi.

Check Also

UDARNO! OD SEPTEMBRA NOVI RAST ZARAZE I ČETVRTI TALAS KORONE?!

Nemački virusolog Hendrik Štrek očekuje da će se situacija u vezi s korona virusom na …