Home / AKTUELNO / „Procureo“ snimak tajnog razgovora Kerija i džihadista u Siriji, otkrivajući način na koji su obarali Asada…

„Procureo“ snimak tajnog razgovora Kerija i džihadista u Siriji, otkrivajući način na koji su obarali Asada…

 

Vašington se nadao da će iskoristiti porast uticaja terorističke organizacije DAEŠ u Siriji, očekujući da će to izvršiti pritisak na predsednika Bašara Asada, piše „Vašington tajms“, koji je došao u posed sadržaja pregovora državnog sekretara SAD Džona Kerija sa predstavnicima sirijske opozicije.

Američki list navodi i druge detalje o realnoj poziciji odlazeće administracije Bele kuće o Siriji: „Pre nego što je Rusija počela da pruža vojnu pomoć Siriji u borbi protiv terorista, administracija Obame je smatrala da će ekspanzija terorističke grupe DAEŠ u regionu naterati predsednika Sirije Bašara el Asada da počne pregovore sa Vašingtonom, što proizilazi iz privatnih komentara državnog sekretara SAD Džona Kerija“.

Audio je bio snimljen za vreme razgovora Kerija sa sirijskim aktivistima iza zatvorenih vrata u kuloarima Generalne skupštine UN krajem septembra.

Ranije je direktor CIA Džon Brenan u intervjuu za Si-En-En direktno priznao: administracija Obame je pogrešila, kada je nametala demokratiju po zapadnom obrascu tokom „arapskog procesa“.

On je izrazio mišljenje da je povlačenje američkih snaga iz Iraka, gde se desila promena režima, omogućila formiranje i jačanje terorističke grupe DAEŠ.

(Agencije)

Check Also

ORBAN: „Ogromne mase kreću ka Evropi- Neće imati obzira ni prema Srbiji ni prema Mađarskoj, pregaziće nas“

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas u Novom Sadu da će Evropa imati tešku …