Home / AKTUELNO / PROCURIO JEZIVI PLAN: ŠIPTARI SA VOJSKOM LAŽNE DRŽAVE KREĆU U NAPAD NA JUG SRBIJE!

PROCURIO JEZIVI PLAN: ŠIPTARI SA VOJSKOM LAŽNE DRŽAVE KREĆU U NAPAD NA JUG SRBIJE!

Albanci su spremni da 5.000 pripadnika tih oružanih snaga iskoriste ne samo za upad i osvajanje severa Kosova, već i za agresiju na jug Srbije, odnosno opštine Preševo, Bujanovac, Medveđu, radi zadovoljavanja svojih separatističkih planova, upozoravaju sagovornici.

S druge strane, kosovski Srbi navode da iz Prištine već stižu najave da će te snage imati pravo da se kreću širom Kosova, što u narodu izaziva paniku i strah od talasa novog nasilja.

Profesor FPN i međunarodni ekspert za konflikte Dragan Simeunović ocenjuje da je proces transformacije KBS u vojsku Kosova teško zaustaviti jer se to poklapa sa interesom nekih svetskih sila, među kojima i SAD.

– Albanci bi mogli da upotrebe tu vojsku, naročito pre eventualnog ulaska u NATO, ne samo za zauzimanje severa KiM, već i za agresiju na jug Srbije – opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu, radi zadovoljavanja svojih separatističkih planova – upozorava Simeunović.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić kaže da iz Prištine već najavljuju da će te nove snage imati pravo da se kreću širom Kosova, te da zbog toga među Srbima postoji strah koji poziva na budnost.

Ugrožavanje mira
– Ali mi verujemo da u Prištini, ali i međunarodnim krugovima, postoji dovoljno svesti o tome da ne preduzimaju takve akcije jer će se na taj način direktno ugroziti mir i bezbednost svih građana. Srbi na KiM su opredeljeni za mir, da ostanu svoji na svome, i planiramo budućnost svojih potomaka na svojim ognjištima – navodi Simić.

Podseća da je dogovorom u Briselu jasno naznačeno da takve snage ne mogu dolaziti na sever Kim bez saglasnosti gradonačelnika opština:

– Zato verjemo da će međunarodna zajednica sprečiti formiranje vojske i zaustaviti ovakvo pravno nasilje – kaže on.

Orhan Dragaš, bezbednosni analitičar, smatra da bi transforamcija KBS u vojsku bila veliki bezbednosni rizik za srpski zajednicu, naročito na severu Kosova.

– U Prištini ubrazno rade na formiranje tzv. vojske Kosova, iako je to protivno svim međunarodno prihvaćenim dokumentima. To je upozrenje da je Srbima na KiM i Srbiji potreban kompromisni sporazum, za koji se zalaže predsednik Vučić, jer bi svako odlaganje rešenja, očuvanje statusa kvo ili zadržavanje nekakvog zamrznutog konflikta bilo na štetu Srba.

Check Also

Komanda Oružanih snaga Ukrajine: Rusi nas napadaju iz devet pravaca, odjednom!

Ruske jedinice napadaju ukrajinske oružane snage u Donbasu u devet pravaca. O tome je na …