Home / TEMA DANA / RUSI GASE VEĆI RATNI PLAMEN OD SIRIJE – SAMO ŠTO NIJE POČEO RAT IZRAELA I IRANA

RUSI GASE VEĆI RATNI PLAMEN OD SIRIJE – SAMO ŠTO NIJE POČEO RAT IZRAELA I IRANA

Rusija je dobro pozicionirana da zaustavi pogoršanje odnosa između Izraela i Irana i spreči ih da uđu u razarajući regionalni rat koji bi imao teške implikacije na globalni mir, rekao je Žan-Mari Guenjo, bivši zamenik generalnog sektretara UN-a za održavanje mira.

“Mislim da Rusija ima dobre odnose sa Iranom i dobre odnose sa Izraelom, tako da što više možete da pomognete u sprečavanju pogoršanja odnosa do tačke izbijanja rata između ove dve zemlje, između Irana i Izraela, to bolje. Rusija je u dobroj poziciji da igra umirujuću ulogu na tom polju,“ rekao je Guenjo tokom godišnjeg sastanka Diskusionog kluba Valdaj u ruskom gradu Sočiju.

“Takođe mislim da je to u interesu Rusije, jer bi širi rat na Bliskom istoku bio katastrofalan za sve. Ovo je oblast u kojoj Rusija može igrati veoma korisnu ulogu, nadam se,“ dodao je on.

Na pitanje kako Rusija može da koordinira sa mirovnim snagama UN-a u Siriji, bivši zvaničnik UN-a je rekao da bi jedna opcija mogla biti da dele informacije na lokalnom nivou, naglašavajući da je “stvarni problem po prirodi strateški, više je u važnijim gradovima što znači da treba obaviti više posla.“

Guenjo je naglasio da je politički kontekst u kom su mirovne snage radile u zemlji bio presudan za uspeh misije.

Iran, koji je jedan od najbližih saveznika Sirije, podržao je Damask tokom rata ove zemlje protiv imperijalističkih snaga i njihovih džihadističkih posrednika. Iako Izrael kaže da je zauzeo neutralan stav po pitanju sukoba u Siriji, on se protivio vojnom prisustvu Irana u Siriji, strahujući da bi Teheran mogao dobiti mnogo uticaja u regionu.

Izrael takođe sprovodi vazdušne udare u Siriji protiv libanske paravojne grupe otpora Hezbolah.

Webtribune.rs

Check Also

UDARNO: Amerikanci na granicu sa Ukrajinom rasporedili padobrance 82. vazdušno-desantne brigade SAD

82.vazdušno-desantna brigada SAD primećena je na granici sa Ukrajinom. Pentagon je tajno rasporedio padobrance 82. …