Home / AKTUELNO / PROGLAŠENO VANREDNO STANJE U VENECUELI

PROGLAŠENO VANREDNO STANJE U VENECUELI

Predsednik Maduro je izjavio da je incident posledica američkog imperijalizma.

Nacionalna skupština Venecuele na zahtev lidera opozicije Huana Gvaida objavila je vanredno stanje u republici zbog isključenja struje u većem delu zemlje.

– Režim vanrednog stanja je objavljen na celoj teritoriji zemlje zbog katastrofalne situacije koja je nastala zbog prekida u napajanju električnom energijom – navodi tekst ukaza parlamenta.

Ranije je Huan Gvaido podneo Nacionalnoj skupštini zahtev o uvođenju vanrednog stanja u zemlji na oko 30 dana zbog prekida u snabdevanju strujom, kako bi dobili međunarodnu pomoć za popravku energetskog sistema. Ukaz obavezuje vojsku da mobilizuje sva snage za zaštitu objekata i radnika energetske kompanije „Korpolek“.

Podsetimo, prošle nedelje se u Venecueli dogodio energetski kolaps usled havarije na najvećoj hidroelektrani u toj zemlji „El Guri“. Nacionalna korporacija za proizvodnju električne energije ocenila je da je taj incident diverzija i epizoda energetskog rata protiv Venecuele.

Predsednik Maduro je izjavio da je incident posledica američkog imperijalizma.

Ministar za komunikacije i informacije Venecuele Horhe Rodriges je saopštio da je izvršen sajber-napad na stanicu. Venecuela je podnela međunarodnu žalbu vrhovnoj komesarki Ujedinjenih nacija za ljudska prava Mišel Bačelet.

Predsednik venecuelanskog Parlamenta Huan Gvaido je 23. januara proglasio sebe za šefa države tokom mandata privremene Vlade. SAD i niz latinoameričkih i evropskih država su saopštile da priznaju Gvaida. Rusija, Kina i druge zemlje podržale su aktuelnog predsednika Venecuele Nikolasa Madura kao legitimnog šefa države.

(Tanjug)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …