Home / AKTUELNO / Prošle godine sam plaćao 15 evra, a za ovu, videćemo: Kreće ludnica za poslom koji svake godine podeli ljude u Srbiji

Prošle godine sam plaćao 15 evra, a za ovu, videćemo: Kreće ludnica za poslom koji svake godine podeli ljude u Srbiji

Sezona branja malina kreće već krajem juna, ali vlasnici malinjaka su već uveliko postavili oglase nudeći radnicima smeštaj, hranu i nadnicu po dogovoru. Imajući u vidu da su sneg i mraz početkom maja meseca opustošili malinjake u centralnoj i zapadnoj Srbiji, postavlja se pitanje kolika će biti cena nadničenja u odnosu na prošlu godinu.

maline- seljak- branje- njiva

I ove godine kao i svake, dolazi do podele mladih, koji ili pohrle za ponudama za posao, ili potcenjivački odgovaraju na oglase kako je to mnogo posla za malo para.

Kako god, pozabavili smo se poslom koji toliko zna da podeli mlade bez posla u Srbiji.

JAKI USLOVI

Malinari traže od radnika da imaju iskustva u branju malina, da su dobri radnici, što podrazumeva da beru kvalitetno, da ne preskaču zrele maline, pa da mora vlasnik da ide za njim. Takođe, traže radnike koji su spremni da rade celu sezonu (od 20-25 dana), a ne one koji odustanu posle 5-10 dana. Minimalna dnevnica je i ove godine 1.500 dinara i uglavnom svi nude smeštaj i tri obroka. Bere se od šest ujutru do mraka.

Kako kažu iskusni malinari, odmah primete koji radnik se izvlači na glavobolju, jako sunce, odlazi ranije kući, i njima vrlo brzo daju otkaz.

ZA 15 EVRA DNEVNO, MORATE DA NABERETE 30 GAJBI

– Prošle godine sam plaćao 15 evra, verovatno će tako biti i ove. Ne zna se cena maline, mnogo je lošija nego što je bila. Treba mi troje radnika, angažovanih 15-20 dana. Ove godine bi berba trebalo da krene krajem juna. Ne tražim od radnika da bere prebrzo, već samo temeljno.

– Pričaju neki da mogu da naberu po 100 kg za dan, ja ne znam koji je taj radnik koji može toliko. Do sada nisam imao takvog. Prošle godine mi radnik brao brzo, ali preskakao, kičma mi pukla idući za njim, tako da ove godine ne bih uzimao takvog. U proseku bi za tu dnevnicu od 15 evra trebalo nabrati 50-60 kilorama, odnosno oko 30 gajbi – kaže Dragan iz Bajine Bašte.

Ukoliko planirate da se javite na neki od oglasa za branje malina, gazde će često izbeći odgovor na pitanje – kolika je dnevnica, već će reći sve zavisi kako ko radi. Većina njih ima stare radnike, ali svake godine angažuju i po nekoliko novih.

– Ne ugovaram dnevnicu unapred, jer ne znam kako ko radi. Očekujem da se nabere 50 kilograma dnevno, sve ispod toga se manje plaća. Ko bere 30-40 kilograma, dajem mu 1500 dinara. Za one koji naberu 50-60 kilograma dnevnica je 1800 dinara.

Naravno za one koji naberu 80 kilograma i više, spremna sam da dam i duplu dnevnicu, tj. 3.000 dinara. Ako neko bere manje od 30 kilograma, moram da mu dam otkaz jer oduzma vreme i meni i sebi – navodi Dragica iz Požege.

Slično plaćaju i u Arilju, a kod pojedinih je bitno i da radnici nisu niski.

– Imaš obezbeđen smeštaj i hranu. Počinje se u šest ujutru i bere se do mraka.

Pauza za doručak je sat vremena, i 45 minuta za ručak. Radi se po učinku, svakom radniku se vodi evidencija. Za nabranih 30-50 kilograma je minimalna dnevnica od 1500 dinara.

Svaki dan se kaže koliko si nabrao prethodnog dana. Plaćanje je na kraju sezone, a ne na kraju svakog dana. Bitno je i da radnici nisu niži od 165 cm, jer je kod mene malina prilično visoka, pa niži berači ne bi mogli da dohvate – kaže malinar iz Arilja.

NAJBOLJE VODITI SVOJU EVIDENCIJU

Preporučuje se da svaki radnik za sebe vodi evidenciju, koliko je svakog dana nabrao malina, tj. gajbi, jer postoje i oni koji izmanipulišu radnike koji veruju da gazda umesto njih vodi realnu evidenciju.

Ako biste bili angažovani na 20 dana, za prosečnu dnevnicu od 2.000 dinara, vaša krajnja zarada za celodnevni rad bi iznosila oko 40.000 dinara.

Radnici tu cifru zarade za 4 dana, ako bi se računalo da je cena maline 230 dinara (kao prošle godine) i da svaki radnik dnevno nabere 50 kilograma, koliko se u proseku traži od njega.

Preostale dane radite za gazdu.

Da li biste radili ovaj sezonski posao? Pišite nam u komentarima.

(Agencije)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …