Home / TEMA DANA / EVO ŠTA SE KRIJE IZA SVEGA- MAKEDONIJA JE SAMO KOLATERALNA ŠTETA! Amerika hoće da spreči stvaranje PRAVOSLAVNE OSOVINE!

EVO ŠTA SE KRIJE IZA SVEGA- MAKEDONIJA JE SAMO KOLATERALNA ŠTETA! Amerika hoće da spreči stvaranje PRAVOSLAVNE OSOVINE!

balkan-rat

Politička kriza i sukobi u Makedoniji koji su bezmalo doveli do raspada upereni su protiv Srbije i Rusije i njihovog povezivanja sa Grčkom! Skoplje je u toj igri samo koleteralna šteta. Vašington za ostvarenje cilja neće birati sredstva.

Ukoliko Moskva uspe da poveže Grčku i Srbiju preko Makedonije gasovodom „Turski tok“ njen uticaj na ove zemlje biće zabetoniran. Kad se na to sve doda još i prodor Kine u ovaj deo Balkana i Evrope, pa pruga od Pireja do Budimpešte, sasvim je jasno zašto i SAD i posebno Britanije ne žele da to nemo posmatraju.

Na njihovu sreću, a nesreću Srba, Grka i Makedonaca tu su uvek Albanci, koji će bespogovorno poslušati svaki nalog SAD, čak i ako to znači rat u kome bi izvesno bili poražena strana.

Podsetimo, Vašington je pre nekoliko godina uspeo da minira izgradnju ruskog gasovoda „Južni tok“.

Problem je što će Moskva novim projektom „Turski tok“, koji SAD ne mogu da zaustave i koji će značiti potpunu energeteku sigurnost i nezavisnost zemalja kroz koje bude prolazio, čvrsto vezati te zemlje za sebe.

Kad se na to sve doda i to što je Rusija u Siriji sprečila rušenje Asada i pretvaranje ove zemlje u američku koloniju, jasno je zašto je Vašington svako povezivanje Rusije, Grčke i Turske preko Srbije i Makedonije neprihvatljivo.

Analitičar Aleksandar Pavić ocenio je za Sputnjik da nestabilna Makedonija onemogućava realizaciju velikih projekata i prodor uticaja Rusije i Kine na Balkan.

– Kada ne može da zadrži poredak koji mu odgovara, NATO namerno izazove krizu i onda pokušava njom da upravlja. To mu je jedna od specijalnosti – istakao je Pavić.

Slično misli i analitičar iz Skoplja Branko Đorđevski. On je na pitanje o geopolitičkom položaju Makedonije sa Zaevom na čelu Vlade i albanskim partijama u parlamentarnoj većini, istakao da će njihova već pokazana lojalnost prema Zapadu biti mnogo više učvršćena.

– Jednostavno, ono što se traži od ove Vlade ona će isporučivati – kaže Đorđevski.

Balkan je linija vatre između Moskve i Vašingtona, to nije nikakva tajna, kaže on, ističući da će Makedonija samo deliti sudbinu te konfrontacije.

Sada su, smatra on, Vašington i Brisel u većoj ofanzivi u odnosu na ruske pokušaje da imaju veći uticaj u regionu. Uprkos tome, njegova ocena je da vrata Moskvi u Skoplju neće biti zatvorena.

– Danas niko u svetu ne želi da zatvara vrata saradnje ni sa jednom stranom, posebno u ekonomiji – istakao je Đorđevski, napominjući da će Ivanov kao predsednik Makedonije i dalje biti otvoren za saradnju sa Moskvom i da u tom pogledu on nema rezerve.

U tom kontekstu bi gledati i posetu Đorđa Ivanova Moskvi 24. i 25. maja.

(Sputnjik)

 

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …