Home / AKTUELNO / PRVI PAO: Oliver Dulić proglašen krivim, kazna tri i po godine ZATVORA

PRVI PAO: Oliver Dulić proglašen krivim, kazna tri i po godine ZATVORA

Bivši ministar za zaštitu životne sredine Oliver Dulić proglašen je krivim pred Specijalnim sudom u Beogradu za zloupotrebu položaja.
dulic

Dulić je optužen da je zloupotrebio položaj prilikom izdavanja dozvola preduzeću “Nuba invest”.

Prema prvostepenoj presudi, Duliću je izrečena kazna od tri godine i šest meseci zatvora.

Krivim su proglašeni i njegov zamenik Nebojša Janjić i direktor “Puteva Srbije” Zoran Drobnjak.

Janjić je osuđen na tri godine, a Drobnjak na godinu dana.

Presuda nije pravnosnažna i okrivljeni imaju pravo žalbe.

Dulić i Janjić prisustvuju izricanju presude, koje je u toku, dok je Drobnjak dao punomoćje advokatu.

Prema optužnici, njih trojica se terete da su 2009. godine izdali lokacijske i građevinske dozvole za postavljanje mreže optičkih kablova na državnim putevima preduzeću “Nuba invest” iako ta slovenačka firma nije imala neophodnu dokumentaciju i na taj način pribavili imovinsku korist u iznosu od preko osam miliona dinara.

Optuženi su tokom postupka negirali krivicu.

Suđenje Duliću i ostalima počelo je u junu 2015. godine, nakon što je sud više puta vraćao tužilaštvu optužnicu na doradu i preciziranje.

Tokom postupka sva trojica su negirala da su počinila krivično delo i zloupotrebila službeni položaj.

Dulić se tereti da je dao usmeni nalog Janjiću da se izdaju lokacijske i gradjevinske dozvole za postavljanje optičkih kablova slovenačkom preduzeću “Nuba invest”, iako ono nije imalo neophodnu dokumentaciju u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji i Zakonom o javnim putevima.

Janjić je, prema optužnici, prihvatio usmeni nalog Dulića, a Drobnjak je izdao 18. septembra 2009. izdao sporne dozvole iako za to nisu bili ispunjeni neohodni uslovi.

Prema tvrdnjama Tužilaštva, izdavanjem zahtevanih dozvola omogućeno je “Nubi” da pristupi izgradnji optičke mreže kablova na državnim putevima kojima upravljaju “Putevi Srbije” i to na najvažnijim koridorima od Beograda do granice sa Hrvatskom, Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom i Makedonijom.

Na taj način, prema stavu tužilaštva, preduzeće “Nuba invest” je steklo dominaciju nad javnim putevima i njihovoj eksploataciji. Ono je steklo povlašćeni položaj u odnosu na druge zainteresovane investitore koji su se ministarstvu obraćali sa istim zahtevima.

Dulić, Janjić i Drobnjak se terete da su na ovaj način pribavili imovinsku korist u iznosu od preko osam miliona dinara.

Optuženi su za produženo krivično delo zloupotreba službenog položaja u saizvršilaštvu, za koje je zaprećena kazna od dve do 12 godina zatvora.

Istraga protiv Dulića i ostalih pokrenuta je u septembru 2012. godine.

(Blic)

Check Also

NIKOLA PILIĆ: NJIH NERVIRA ŠTO JE NOVAK 350 NEDELJA BROJ 1 NA SVETU- ŠTO JE PREŠAO NADALA I FEDERERA U SVIM SEGMENTIMA..

Nekadašnji trener Novaka Đokovića u mlađim danima Nikola Pilić osvrnuo se na aktuelnu situaciju u …