Home / ZANIMLJIVOSTI / Svi koji UPALE KLIMU čim uđu u auto prave veliku grešku, evo zašto…

Svi koji UPALE KLIMU čim uđu u auto prave veliku grešku, evo zašto…

auto- klima

Većina vozača uključi klima uređaj čim uđe u automobil, bez razmišljanja na štetne posledice. Na taj način rizikuju ne samo svoje, već i zdravlje svojih najbližih.
Za jedan dan u automobilu može da se nakupi 400-800 mg benzola, toksina koji izaziva rak. Da stvar bude još gora, na temperaturi višoj od 16 stepeni Celzijusa, nivo benzola dostiže 2.000-4.000 mg, što je 40 puta više od dozvoljenog.

Kada sedite u automobilu sa zatvorenim prozorima, udišete benzol, koji utiče na bubrege, jetru i koštano tkivo. Sem toga, on se iz organizma vrlo sporo i loše eliminiše.

U priručniku za korišćenje automobila navodi se da pre uključivanja klima uređaja otvorite prozore na nekoliko minuta, ali ne i zbog čega bi trebalo to da uradite.

Medicinsko obrazloženje:

Pre nego što počne da hladi vazduh, klima uređaj izbacuje sav zagrejan vazduh napolje, a sa njim – benzol. Najbolje bi bilo da kad sednete u auto nekoliko minuta otvorite prozor, pa tek onda uključite klimu. Ne zatvarajte prozore još nekoliko minuta, dok radi auto.

Razmislite sledeći put kada budete ulazili u kola, jer posledice trovanja mogu da budu tragične.

 

Check Also

MEDIJI PRENOSE: U SAD IDENTIFIKOVAN JEDAN OD NAJMISTERIOZNIJIH SERIJSKIH UBICA SVIH VREMENA (VIDEO)

Sjedinjene Države identifikovale su jednog od najtraženijih serijskih ubica kasnih 1960-ih, poznatog kao Zodijak, navodi Fox …