Home / AKTUELNO / PUCNJAVA U SELU OŠVE: Bivši pripadnici „Islamske države“- povratnici iz Sirije, odmetnuli se u šume u okolini Maglaja!

PUCNJAVA U SELU OŠVE: Bivši pripadnici „Islamske države“- povratnici iz Sirije, odmetnuli se u šume u okolini Maglaja!

isil- dzihadisti- teroristi
Nakon pucnjave i međusobne svađe oko korišćenja lokalnog vodovoda, došlo je do sukoba u vehabijskom selu Ošve nadomak Maglaja.

Žurnal saznaje da je u toku potraga za tri odbjegle osobe.

Najmanje trojica naoružanih pripadnika selefijskog pokreta odmetnula se se šume nadomak sela Ošve kod Maglaja, potvrđeno je Žurnalu iz više policijskih izvora.

Među odmetnicima su i bivši pripadnici DAIŠ-a koji su se nedavno vratili iz Sirije.

Povratnici iz Sirije

Prvi se odmetnuo Muhamed Tutmić, bivši pripadnik DAIŠ-a koji hapšen i optužen zbog terorizma.

On se nalazi pod mjerama zabrane, ali već sedam dana policijske agencije tragaju za njim.

Policija sumnja da su mu se, tokom vikenda pridružili Adem Karamuja i Jasmin Batanović.

Karamuja je, također, povratnik iz Sirije koji je optužen za terorizam.

Naime, tokom subote došlo je do svađe u selefijskoj zajednici u Ošvama, a sve u vezi sa korištenjem lokalnog vodovoda. Karamuja je tada zaprijetio neformalnom vođi ove zajednice Izetu Hadžiću da će zatrovati vodovod.

Iste noći, na kuću Izeta Hadžića ispaljena su dva metka, a on je policijskim agencijama kazao da je neposredno prije pucnjave u vozilu koje je prolazilo u blizini prepoznao Adema Karamuju. Od tada, Karamuji i Jasminu Batanoviću se gubi svaki trag.

“Sumnjamo da su se nakon ovog događaja priključili ranije odbjeglom Muhamedu Tutmiću”, kazao je za Žurnal izvor uključen u istragu ovih događaja.

U šumama Maglaja

Policija je već vršila pretrese na području Ošvi, a sumnja se da im je prvu noć utočište pružio Latif Talić, još jedan bivši pripadnik Islamske države koji je hapšen u akciji Damask.

On je ranije evidentiran zbog posjedovanja nelegalnog naoružanja, krađa i izazivanja opšte opasnosti – pucao iz automatske puške na dvije osobe u Zenici.

Pripadnici MUP-a Zeničko-dobojskog kantona danima tragaju za odbjeglim bivšim pripadnima Islamske države. Sumnja se da se nalaze u šumama u široj okolini Maglaja.

(Global CIR/Žurnal.info)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …