Home / U FOKUSU / Tekst bošnjačkog akademika uzdrmao Bosnu: Srbi i Hrvati ne žele da žive u muslimaniji koja se tajno pravi..

Tekst bošnjačkog akademika uzdrmao Bosnu: Srbi i Hrvati ne žele da žive u muslimaniji koja se tajno pravi..

500
To što Arapi sve više kupuju nekretnine u BiH realno bi mogao biti dodatni i “konačni” argument predsedniku RS Miloradu Dodiku za seceniozam, a imaće ga, kaže, i druga hadezeovska strana, jer neće hteti da žive u “muslimaniji”, upozorio je profesor arapske književnosti i filologije, akademik Esad Duraković.

U autorskom tekstu za bosansku agenciju NAP, Duraković je naveo da na taj slučaj o kojem je, kako kaže, više puta pisao, gledao kao na jednu posebnu strategiju čiji krajnji efekti se ne vide sada, ali će se videti kada bude prekasno, te da veruje čak da je ovde reč o nekoj vrsti projekta.

Duraković, koji je i član Kraljevske akademije Jordana i dopisni član Arapske akademije nauka u Damasku i Kairu, naglašava da se tu ne radi ni o kakvoj njegovoj fobiji, te da apsolutno ništa nema protiv Arapa kao takvih.

Profesor Duraković, naime, upozorava da ovde nisu u pitanju investicije u privredu, i nije reč o turizmu, već se strancima rasprodaju najbolji resursi BiH – trajno im se, kaže, prodaje bosanski grunt.

Naveo je i da su kratkoročne koristi od posete ove vrste stranaca upravo kratkoročne, gotovo trenutne.

– One mogu prevariti u pogledu krajnjih ciljeva jer – ponavljam – nije reč o turistima koji dođu i odu, nego o onima koji će trajno ostati na svojoj zemlji u BiH – naveo je Duraković i dodao da to menja situaciju.

Takođe, Duraković kaže da se često mogu čuti ili pročitati argumenti onih koji podržavaju ovu omasovljenu pojavu da Arapi kupuju nekretnine i u evropskim zemljama, te u Srbiji i da tu ništa nije sporno, da BiH nije jedina država gde oni kupuju nekretnine.

– Ovakva argumentacija previđa jednu stvar koja je od posebne važnosti i o kojoj bi morali brinuti svi patriotski orijentirani Bosanci a posebno Bošnjaci, budući da je njihov opstanak isključivo vezan za opstanak BiH – naveo je.

Duraković ukazuje da je u BiH vođen rat zato da bi se Bošnjaci kao muslimani politički osujetili, da bi se marginalizovali kao politički subjekt.

Ta inercija nije zaustavljena, tvrdi Duraković i dodaje da danas mnogi u BiH misle, odnosno propagiraju da je nemoguće živeti s muslimanima, da je Sarajevo Teheran, a neki, napominje, drugi isto tako misle, ali to ne izražavaju na takav način.

– Dakle, u BiH imamo izgrađen, nažalost, poseban kontekst u kome nije isto masovno naseljavanje Arapa u takvoj BiH i u Londonu ili Parizu, recimo – napisao je Duraković.

Upozorava da u BiH već postoje importovani „misionari islama“ raznih vrsta, koji svojim delovanjem problematiziraju tradicionalni bošnjački kosmpolitizam i idu na ruku upravo onima koje još uvek nosi inercija agresije do ostvarenja ciljeva koje su postavili.

Uz izvinjenje Arapima protiv, kako kaže, apsolutno nema ništa, Duraković navodi da bi i oni morali imati razumevanja za kontekst.

– U krajnjem rezultatu, koji je toliko realan da liči, zaista, na projekat, kada se naseli mnogo Arapa/muslimana – i to na najuverljiviji način naseljavanja, masovnom kupovinom grunta – realno je očekivati da će dodikovska politika imati dodatni, „konačan“ argument za secesionizam (imaće ga i ekstremna hadezeovska strana) jer – neće htjeti da žive u „muslimaniji“, u zemlji čiji jedan entitet je prenapučen selefijama, paradžematima, ahmedijama, šiitima, i u kojima su – uz sve to – Arapi pokupovali čitave oblasti – ukazao je.

Duraković smatra da o tom trenutku budućnosti valja misliti.

Valja misliti, kaže, o budućnosti naše dece, a ne o tome koliko su ovog leta stranci ostavili novaca na Baščaršiji i koliko su cenama zemljišta profitirali naši seljaci ili opštinari.

(Tanjug)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …