Home / AKTUELNO / PUKLA TIKVA – MERKELOVA PRESEKLA, TURSKA VIŠE NIJE SAVEZNIK: Selimo avione i vojsku iz Indžirlika!

PUKLA TIKVA – MERKELOVA PRESEKLA, TURSKA VIŠE NIJE SAVEZNIK: Selimo avione i vojsku iz Indžirlika!

merkel

Berlin će nastaviti da traži alternative za premeštanje nemačkog vojnog kontingenta iz vojne baze Indžirlik u Turskoj u susedne zemlje kao što je Jordan, izjavila je novinarima nemačka kancelarka Angela Merkel.

– To je teško. I to smo nagovestili preko različitih kanala. Nastavićemo da pregovaramo, ali ćemo paralelno sa tim pratiti kako se realizuje ono što je već utvrđeno mandatom, jer smo već imali problema sa posetama.

To znači da ćemo tražiti alternative za Indžirlik, a moguća alternativa je, između ostalog, i Jordan, rekla je Merkelova.

Ranije je portparol Ministarstva spoljnih poslova Nemačke Martin Šefer izjavio da je Turska obavestila Ministarstvo dan pre početka predviđene posete grupe nemačkih poslanika vojnoj bazi Indžirlik o nemogućnosti putovanja.

On je tu odluku ocenio kao „neprihvatljivu“ i rekao da je Turska nagovestila da je taj potez povezan s odlukom Nemačke da odobri azil turskim vojnicima koje Ankara optužuje da su učestvovali u neuspelom pokušaju vojnog puča u Turskoj prošle godine, preneo je AP.

Prošle godine, Turska je obustavila posete nemačkim vojnicima nakon što su poslanici u Bundestagu glasali da se masakr nad Jermenima u vreme Osmanskog carstva prizna kao genocid.

(Tanjug, Pravda)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …