Home / TEMA DANA / Vučelić upozorava: Srpske vlasti moraju učiniti sve što je u njihovoj moći, da hitno ojačaju odbrambene snage naše zemlje, u sukobima koji neminovno slede..

Vučelić upozorava: Srpske vlasti moraju učiniti sve što je u njihovoj moći, da hitno ojačaju odbrambene snage naše zemlje, u sukobima koji neminovno slede..

Piše: Milorad Vučelić
Žestoka politička konfrontacija dobila bi još veće ubrzanje, a oružani sukob na Balkanu otpočeo bi znatno brže kada bi zapadne sile bile sigurne da će ga moći lokalizovati i da se on neće preliti na ostatak Evrope. Takođe, nisu sigurne da bi u tom širem oružanom sukobu mogle da nadvladaju, pre svega, Rusiju.

vucelic

To prelivanje u širi pa i svetski sukob je u prošlom veku bilo fatalno za nestanak Otomanske imperije, a zatim Austrougarske, Nemačke i Trećeg rajha. Balkanski narodi, a pre svega srpski, skupo su plaćali pretenzije velikih sila na našu teritoriju i više nego aktivno i relevantno učestvovali u njihovom vojnom porazu i državnom slomu i raspadu.

Samo tada, u ratnim okupacijama, a pre svega u onoj fašističkoj, na teritorijama Balkana postojale su izrasline i tvorevine poput Velike Albanije čija se zlokobna avet ponovo nadvija nad ove prostore. Inicijator i sponzor velikoalbanskih pretenzija su i juče i danas zapadne sile.

Trebalo im je, po stoti put, samo sat da to otvoreno pokažu u Makedoniji priznajući legalitet predsedniku Sobranja koji je izabran protivparlamentarnim nasiljem. Ove sile (SAD, EU i NATO) jednostavno su prevele faktičko stanje proizvedeno silom u legalno, međunarodno priznato i demokratsko stanje.

Svaki čin kršenja demokratije, načela pravne države, pravila parlamentarizma i međunarodnog prava Zapad proglašava legalnim i legitimnim ako to služi njegovim interesima. Već dugo i u kontinuitetu zapadne sile na čelu sa Amerikom i Nemačkom rade neprikriveno na destrukciji srpske države i protiv vitalnih interesa srpskog naroda. One otvoreno rade na prekrajanju granica i prekomponovanju Balkana pre svega na štetu Srbije.

I ne treba nikog odgovornog da zavaravaju priče o evropskim integracijama, jer one jedino možda mogu poslužiti nama da kupimo neko vreme zamajavujući one koji nam misle zlo i koji su unapred odlučili šta će nam učiniti. I da to eventualno kupljeno vreme iskoristimo da prikupimo snage i moći da se tom zlu odupremo i odbranimo svoju državu.

Zapad je još osamdesetih godina prošlog veka, kada je počinjalo razbijanje Jugoslavije, koristio razornu snagu velikoalbanskih pretenzija koje su direktnom vojnom agresijom podržali stvarajući tzv. nezavisnu državu Kosovo. Makedonski vlastodršci tada se nisu osećali ugroženim i danas im se država potpuno raspada.

Delovi žute političke i intelektualne elite u Srbiji pregorevali su Kosovo i Metohiju ne želeći da shvate (doduše i zato što otvoreno rade protiv svoje države i naroda za šta su obilato nagrađivani) da se tu stvar ne zaustavlja i da nesitom treba i Preševo, Bujanovac i Medveđa. Na našu sreću oni više nisu na vlasti. Grci danas, takođe, misle da će ih mimoići velikoalbanske pretenzije. To misle i crnogorske vlasti.

Oni se uzdaju u svoje članstvo u NATO-u ne shvatajući da je u temeljne dokumente te vojne alijanse ugrađena Tiranska deklaracija. A u vojnu i fizičku silu tih pretenzija ugrađeni su vojni i logistički potencijali američke vojne baze Bondstil.

Ukratko, koliko sutra će neko oružano faktičko zaposedanje teritorije države Srbije biti proglašeno od sila Zapada legalno priznatim stanjem, pa će se posegnuti za nekim međunarodnim posrednicima poput Madlen Olbrajt, Martija Ahtisarija i Vilijama Vokera, danas, a Veslija Klarka, sutra. Ishod nije poznat samo nekome ko je notorni izdajnik ili budala.

Čak i svako kome je stran svaki oblik apstraktnog mišljenja na osnovu fotosa pomenutih likova mora doći do jasnog zaključka.

Srpske vlasti moraju učiniti sve što je u njihovoj moći, pa i više od toga, da hitno ojačaju odbrambene moći naše zemlje da bi se zaštitili i narod i država. Od toga nema prečeg zadatka. U sukobima koji neminovno, i na najveću žalost, slede nemoguće je biti uspešan bez saveznika.

Svi znamo ko je, izvesno, taj pouzdan saveznik. I zato je neophodno i nužno da se što pre u punom formatu uspostavi humanitarna ruska baza u Nišu i da se reši status zaposlenih u njoj.

Ako to ne činimo, a ne činimo, zbog zapadnog pritiska, treba jasno reći da ćemo ozbiljno razmišljati o sudbini tog humanitarnog centra čim se rasformira vojna baza u Bondstilu koja se takođe i po Ustavu i po pravdi nalazi na teritoriji Srbije ili na njenom okupiranom delu ako ćemo pravo da govorimo.

Pa ako već po delu Srbije koji se nalazi pod međunarodnom upravom vršljaju naoružane terorističke bande koje se spremaju za velikoalbansku agresiju, imamo valjda toliko odgovornosti i samopoštovanja da na teritoriji slobodne Srbije uspostavimo humanitarni ruski centar.

Po ko zna koji put: Biti spreman – to je sve!

P. S. Radio Slobodna Evropa konačno postavlja pametno pitanje: „U kakvoj su vezi zastava Kosova i žrtve nacističkog logora Mauthauzen?“ Zaista, nikakva kosovska ili albanska zastava nemaju nikakve veze sa žrtvama Mauthauzena, ali mogu imati veze sa nacističkim žrtvama, jer su u ime crveno-crnog znamenja mučki ubijeni mnogi. I to ne samo nožem pripadnika 21. brdske SS divizije Skenderbeg.

Slobodna Evropa, iako postavlja pravo pitanje, ne daje pravi odgovor. Za propagandiste Vašingtona pogrešio je Aleksandar Vulin, što je, posle odavanja pošte žrtvama, napustio Mauthauzen, a ne organizatori što su na mesto stradanja doveli dželate. Ali ne očekujmo previše. I pravo pitanje je već napredak.

(Pečat)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …