Home / AKTUELNO / PUTIN: NEĆEMO OSTAVITI KINU U NEVOLJI U TRGOVINSKOM RATU SA SAD

PUTIN: NEĆEMO OSTAVITI KINU U NEVOLJI U TRGOVINSKOM RATU SA SAD

Rusija je spremna da ispuni potrebe Kine i mnogih drugih zemalja za naftom jer može da izvuče više nego što je trenutno, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin na konferenciji za novinare na kraju posete Kini.

“Rusija je spremna da zadovolji potrebe Kine i mnogih naših partnera u svetu, mi smo najveći proizvođač na svetu. Izvlačimo 11,5 miliona barela dnevno i možemo izvući još”, rekao je on.

Pored toga, predsednik je rekao da niko na svetu nije zainteresovan za trgovinske ratove i ograničenja u globalnoj ekonomiji, osim za one koji ih iniciraju.

“Niko ne želi ograničenja, niko ne želi komercijalne ratove, osim onih koji aktiviraju ove procese”, rekao je Putin.

Lider je naglasio da svi predstavnici zemalja sa kojima se susreću u okviru događaja žele da sarađuju sa Rusijom.

“To nam je važno jer imamo veoma dobre poslovne odnose, ima mnogo naših partnera, a svi lideri sa kojima sam se susreo žele da rade sa nama”, rekao je Putin.

On je takođe potvrdio da je Kina zainteresovana da promoviše svoju robu kako bi izašla na strana tržišta, ali da se danas zemlja suočava sa određenim ograničenjima i pokušajima nekih zemalja da zamrznu njen razvoj.

Isto tako, Putin je izrazio nadu da će se SAD suzdržati od novih sankcija protiv Irana koje planira nametnuti u maju.

“Nadam se da se to na kraju neće dogoditi”, rekao je on.

Putin je rekao da ne može da zamisli kakva će biti reakcija svetskog energetskog tržišta na američke sankcije protiv Irana.

“Ako se dobro sećam, odluke SAD vezane za razne sankcije protiv Irana trebale bi stupiti na snagu početkom maja, i ne mogu zamisliti kako će svetsko energetsko tržište reagovati na te događaje”, rekao je Putin na kraju razgovora sa svojim kineskim kolegom. .

Putin je takođe izvestio da će Rusija nastaviti da se bori protiv terorista koji su u demilitarizovanoj zoni Idlib u severnoj Siriji.

“Moramo nastaviti borbu protiv terorista, koji su se uglavnom naselili na području Idliba”, rekao je Putin.

Pored toga, nije isključena mogućnost da se sprovede operacija protiv terorističkih grupa u demilitarizovanoj zoni Idlib

(Webtribune.rs)

Check Also

NEMAČKA NA NOGAMA- POČEO OTPOR: “NEĆEMO DA NOSIMO BRNJICU I HOĆEMO PRIRODNI IMUNITET UMESTO VAKCINE”

U Berlinu se održava skup pod nazivom “Kraj pandemije – dan slobode”, a među njima …