Home / AKTUELNO / PUTIN OBJAVIO RAT SEKTAMA I ZAPADNJAČKIM ORGANIZACIJAMA: Posle proterivanja svih NVO-a, Rusi počeli borbu protiv Jehovinih svedoka

PUTIN OBJAVIO RAT SEKTAMA I ZAPADNJAČKIM ORGANIZACIJAMA: Posle proterivanja svih NVO-a, Rusi počeli borbu protiv Jehovinih svedoka

putin

U Rusiji je na zahtev vlade u Vrhovnom sudu Ruske Federacije održano prvo ročište povodom zahteva za zabranu Jehovinih svedoka u toj zemlji.

Rusko ministarstvo pravosuđa je sedište Jehovinih svedoka stavilo na listu ekstremnih grupa, jer prema njihovim rečima ta grupa “krši ruske zakone protiv ekstremizma” i njihovi pamfleti podstiču mržnju protiv drugih grupa.

Predstavnik Jehovinih svedoka Jaroslav Sivulski izjavio je za BBC da njihov pokret nema veze sa ekstremizmom i požalio se da niže sudske instance nisu uopšte uvažile njihove argumente.

Jehovini svedoci pokrenuli su protivtužbu protiv ministarstva i pozvali su Vrhovni sud da proglasi članove zajednice žrtvama političke represije.

Jedan sporni pamflet Jehovinih svedoka citirao je Lava Nikolajeviča Tolstoja, opisujući doktrinu Ruske pravoslavne crkve kao praznoverje i čarobnjaštvo.

Jehovinih svedoka u svetu ima nešto više od osam miliona, a u Rusiji živi oko 175.000.

Bili su zabranjeni do 1991. godine, ali ponovo su se našli na udaru 2004, kada je jedna kongregacija zabranjena zbog “regrutovanja dece i sprečavanja vernika u primanju lekarske pomoći”.

(Telegraf.rs)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …