Home / AKTUELNO / PUTIN OČEKUJE NOVE NAPADE TERORISTA: Rusija je spremna da se brani (VIDEO)

PUTIN OČEKUJE NOVE NAPADE TERORISTA: Rusija je spremna da se brani (VIDEO)

putin

Terorizam može da se pobedi samo zajedničkim naporima svih država, izjavio je ruski predsednik na sednici Saveta šefova država-članica Šangajske organizacije, koja se održava u Astani.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da teroristi Islamske države pripremaju planove za destabilizaciju situacije u južni regionima zemlje, kao i u Centralnoj Aziji.

U vezi s tim, ruski lider je pozvao kolege da ojačaju koordinaciju specijalnih službi država-članica ŠOS-a, između ostalog i na liniji regionalnih antiterorističkih struktura.

„Ne mogu a da ne izazivaju oprez i pokušaji terorista koji su se nastanili na avganistanskoj teritoriji da prošire svoju kriminalnu delatnost na naše države. U državama ŠOS-a su stvorene i aktivne nelegalne ćelije ID-a — to su pokazali poslednji teroristički napadi kod nas u Rusiji, u Sankt Peterburgu“, naglasio je Putin.

Ruski predsednik je izjavio su da bezbednost i stabilnost na spoljnim granicama država-članica uvek bile i jesu prioritet Šangajske organizacije za saradnju, dok eksplozija terorizma i ekstremizma u svetu, koja je bez presedana, tom zadatku daje posebnu aktuelnost.

„Više puta smo naglašavali da to zlo može da se pobedi samo poštenim i konstruktivnim objedinjavanjem napora svih država, na osnovu striktnog poštovanja međunarodnog prava.

Borba protiv terorizma treba da bude beskompromisna“, naglasio je on.

Paralelno sa eliminacijom socijalnih i ekonomskih razloga koji rađaju ovu pojavu, treba uraditi sve kako bi se neutralizovala ideologija terorizma. U vezi s tim raste uloga antiterorističkih struktura ŠOS-a, naglasio je Putin.

Ruski predsednik je predložio da se obnovi delatnost rada kontakt grupe ŠOS—Avganistan.

„Nesumnjivo, ključni značaj za regionalnu bezbednost ima stanje u Avganistanu. Očigledno je da vojno rešavanje unutaravganistanskog konflikta nema perspektivu. Rusija, kao i svi partneri iz ŠOS-a stalno se zalaže za političko rešavanje krize dogovorom između samih Avganistanaca“, rekao je ruski lider u Astani.

Pogledajte video:


(Kurir.rs/Sputnjik Srbija)

Check Also

STIGLA NOVA VEST O AUSTRALIJAN OPENU KOJA ĆE PROMENITI SVE U NOVAKOVOJ KARIJERI!

Na pomolu je veliki preokret u odnosu Australijan opena i pandemije u susret gren slemu …