Home / AKTUELNO / PUTIN OPET IZNENADIO VAŠINGTON: Bagdad traži da Rusija preuzme razvoj, izgradnju i vojnu odbranu Iraka

PUTIN OPET IZNENADIO VAŠINGTON: Bagdad traži da Rusija preuzme razvoj, izgradnju i vojnu odbranu Iraka

Vladimir Putin

Nakon 14 godina kontinuirane američke vojne intervencije u ovoj zemlji, Irak želi da Rusija preuzme vodeću ulogu u razvoju, izgradnji i odbrani ove ratom razorene zemlje.

Potpredsednik Iraka Nuri al Maliki rekao je tokom posete Moskvi ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu kako u Bagdadu postoji tendencija ka “razvoju novih političkih okolnosti u svetlu regionalnog mešanja” kao i da Irak želi da “izbegne strani politički entitet” koji nameće svoju agendu.

Od rušenja iračkog predsednik Sadama Huseina i postavljanja nove vlade 2003, SAD su igrale glavnu ulogu u unutrašnjim pitanjima ove zemlje, što je nešto protiv čega se Maliki i u prošlosti borio. Od kada je, međuti, Rusija ojačala svoj uticaj u Siriji i regionu, Maliki pokušava da iskoristi ekonomsku, političku i vojnu moć Kremlja kako bi istisnuo Vašington.

“Istorijski, Rusija ima bliske veze s Irakom. Zbog toga bismo želeli vidljivo prisustvo Rusije u našoj zemlji, kako u smislu politike, tako i u smislu odbrane. To bi napravilo balans u regionu, njegovim narodima i zemljama”, rekao je Maliki nakon sastanka s poslanicom Valentinom Matvijeno, prenela je agencija TASS.

“Irak želi da osnaži stratešku saradnju u oblastima kao što su elektroprivreda, naftni sektor, istraživački sektor, univerzitetsko obrazovanje, ekonomoja i trgovina, kao i u političkim i vojnim sferama”, istakao je Maliki.

Nakon sastanka sa Sergejem Lavrovim i Valentinom Matvijenko, Maliki je odleteo u Sankt Peterburg gde se sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom kako bi razgovarali o velikoj kupovini tenka T-90 u vrednosti od čak milijardu dolara.

Maliki je godinama bio kritičar američkog prisustva u Iraku, nakon što je vojna intervencija 2003. uvela Irak u deceniju i po borbi sa pobunjenicima i terorističkim grupama kao što su Al Kaida i Islamska država, čija je ofanziva 2014. godine dovela do druge američke intervencije.

Ipak, napori Vašongtona su se na terenu uglavnom oslanjali na ostatke iračke vojske, kurdske snage i lokalne milicije. S druge strane, Rusije je u susednoj Siriji sopstvenim vojnim snagama pomogla je predsedniku Bašaru al Asadu da preokrene rat u svoju korist – kako pritiv pobunjenika, tako i protiv Islamske države.

Ruski uspeh se pokazao kao velika komplikacija za pokušaje SAD da uništi Islamsku državu udruživanjem s raznim pobunjeničkim frakcijama i kasnije kurdskim milicijama, čije separatističke aspiracije frustriraju vlasti i u Bagdadu i u Damasku.

“Rusija je dala neverovatan doprinos, naročito u Siriji i Iraku, u sprečavanju dezintegracije regiona. Iskreno vam se zahvaljujemo. Da nije bilo vas, mapa regiona bi se promenila, i to negativno po nas”, rekao je Maliki Putinu.

(Newsweek.rs)

Check Also

UBIĆU AKO MI NEKO OTME ZEMLJU: BRANIMIR SE SUPROTSTAVIO VUČIĆU OKO RIO TINTA (VIDEO)

„Ovo je moja dedovina, radio sam, ostario sam i sad to treba da mi otme …