Home / AKTUELNO / PUTIN OPET IZNENADIO VAŠINGTON: Bagdad traži da Rusija preuzme razvoj, izgradnju i vojnu odbranu Iraka

PUTIN OPET IZNENADIO VAŠINGTON: Bagdad traži da Rusija preuzme razvoj, izgradnju i vojnu odbranu Iraka

Vladimir Putin

Nakon 14 godina kontinuirane američke vojne intervencije u ovoj zemlji, Irak želi da Rusija preuzme vodeću ulogu u razvoju, izgradnji i odbrani ove ratom razorene zemlje.

Potpredsednik Iraka Nuri al Maliki rekao je tokom posete Moskvi ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu kako u Bagdadu postoji tendencija ka “razvoju novih političkih okolnosti u svetlu regionalnog mešanja” kao i da Irak želi da “izbegne strani politički entitet” koji nameće svoju agendu.

Od rušenja iračkog predsednik Sadama Huseina i postavljanja nove vlade 2003, SAD su igrale glavnu ulogu u unutrašnjim pitanjima ove zemlje, što je nešto protiv čega se Maliki i u prošlosti borio. Od kada je, međuti, Rusija ojačala svoj uticaj u Siriji i regionu, Maliki pokušava da iskoristi ekonomsku, političku i vojnu moć Kremlja kako bi istisnuo Vašington.

“Istorijski, Rusija ima bliske veze s Irakom. Zbog toga bismo želeli vidljivo prisustvo Rusije u našoj zemlji, kako u smislu politike, tako i u smislu odbrane. To bi napravilo balans u regionu, njegovim narodima i zemljama”, rekao je Maliki nakon sastanka s poslanicom Valentinom Matvijeno, prenela je agencija TASS.

“Irak želi da osnaži stratešku saradnju u oblastima kao što su elektroprivreda, naftni sektor, istraživački sektor, univerzitetsko obrazovanje, ekonomoja i trgovina, kao i u političkim i vojnim sferama”, istakao je Maliki.

Nakon sastanka sa Sergejem Lavrovim i Valentinom Matvijenko, Maliki je odleteo u Sankt Peterburg gde se sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom kako bi razgovarali o velikoj kupovini tenka T-90 u vrednosti od čak milijardu dolara.

Maliki je godinama bio kritičar američkog prisustva u Iraku, nakon što je vojna intervencija 2003. uvela Irak u deceniju i po borbi sa pobunjenicima i terorističkim grupama kao što su Al Kaida i Islamska država, čija je ofanziva 2014. godine dovela do druge američke intervencije.

Ipak, napori Vašongtona su se na terenu uglavnom oslanjali na ostatke iračke vojske, kurdske snage i lokalne milicije. S druge strane, Rusije je u susednoj Siriji sopstvenim vojnim snagama pomogla je predsedniku Bašaru al Asadu da preokrene rat u svoju korist – kako pritiv pobunjenika, tako i protiv Islamske države.

Ruski uspeh se pokazao kao velika komplikacija za pokušaje SAD da uništi Islamsku državu udruživanjem s raznim pobunjeničkim frakcijama i kasnije kurdskim milicijama, čije separatističke aspiracije frustriraju vlasti i u Bagdadu i u Damasku.

“Rusija je dala neverovatan doprinos, naročito u Siriji i Iraku, u sprečavanju dezintegracije regiona. Iskreno vam se zahvaljujemo. Da nije bilo vas, mapa regiona bi se promenila, i to negativno po nas”, rekao je Maliki Putinu.

(Newsweek.rs)

Check Also

„OVO JE PRIČA KOJU SVI ŽELE DA ČUJU“ Tajlandski dečaci prvi put govore pred kamerama nakon izlaska iz PEĆINE (VIDEO)

Dvanaest tajlandskih dečaka i njihov fudbalski trener, koji su prošle nedelje spaseni iz poplavljene pećine, …