Home / TEMA DANA / RUSIJA SPREMA ODGOVOR AMERICI: Dve supersile ušle na nepoznatu a opasnu teritoriju

RUSIJA SPREMA ODGOVOR AMERICI: Dve supersile ušle na nepoznatu a opasnu teritoriju

Rusija je upozorila da je sve bliže tome da uzvrati Vašingtonu nakon što je američki Predstavnički dom Kongresa podržao nove sankcije protiv Moskve. Istovremeno, Evropska unija je saopštila da bi taj potez SAD mogao da ugrozi njenu energetsku bezbednost i da je takođe spremna da deluje.

rusija- amerika- usa- sad

Donji dom američkoga Kongresa je velikom izglasao nametanje novih sankcija Moskvi prisilivši predsednika Donalda Trampa da zatraži odobrenje Kongresa pre nego što ublaži bilo koje kaznene mere protiv Rusije.

“Ovo je prilično tužna vest za rusko-američke veze. U pitanju je vrlo neprijateljski čin”, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Dodao je i kako će ruski predsednik Vladimir Putin odlučiti hoće li i na koji način Moskva uzvratiti kada nove sankcije postanu zakon.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov upozorio je da novi američki potez nosi bilateralne odnose u nesigurne vode, uništavajući svaku nadu za njihovo poboljšanje u bliskoj budućnosti.

Sankcije tek treba da prihvate Senat i predsednik Donald Tramp.

Predsednik Odobra za spoljne poslove američkog Senata Bob Korker rekao je da su zastupnici gotovo postigli sporazum koji bi Senatu olakšao put za izglasavanje zakona kojim bi se nametnule nove sankcije Rusiji i Iranu.

Korker je rekao novinarima da bi sporazum mogao da bude postignut vrlo brzo i da bi Senat mogao da izglasa zakon za nekoliko dana.

Tramp je rekao da želi da popravi odnose s Rusijom, koji su trenutno na nivou odnosa u vreme Hladnog rata. Još jednom je demantovao svaku povezanost njegove kampanje i Rusije.

Američke sankcije uznemirile su Rusiju koja se boji da će se njena privreda, oslabljena zapadnim sankcijama nametnutim 2014. godine zbog ukrajinske krize, sada još teže oporaviti i rasti. Strane investitore već su odvratile prve sankcije, a sada bi situacija mogla dodatno da se pogorša.

Evropska unija zabrinuta je jer novi američki potez može da stvori nove prepreke njenim kompanijama koje posluju s Rusijom, ali i da ugrozi snabdevanje energentima.

Kremlj, koji odlučno opovrgava da je bio upleten u američke predsedničke izbore 2016. godine – što je optužba koja je podstakla Predstavnički dom da predloži zakon – tvrdi da je Vašington obuzela, kako su je nazvali, antiruska histerija.

Moskva je nove sankcije nazvala “ekstremno neprijateljskim korakom” koji će ugroziti bilateralne veze i međunarodnu trgovinu, ali će, rekao je Peskov, pričekati da sankcije postanu zakon pre nego što odluče kako će reagovati.

Rjabkov smatra da američko-ruski odnosi sada ulaze u “nepoznatu teritoriju u političkom i diplomatskom smislu”.

Mnogi ruski političari sve više veruju da Trampovi politički protivnici i Kongres američkom predsedniku nisu ostavili mnogo manevarskog prostora u odnosima s Rusijom i da nemaju šta da izgube ako uzvrate za potez.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker poručio je iz Brisela da je EU spremna da reaguje u roku od nekoliko dana, oseti li da nove američke sankcije ugrožavaju njenu energetsku bezbednost.

Brisel strahuje da bi nove sankcije mogle naneti štetu evropskim firmama i planovima za snabdevanje naftom i plinom od kojih EU zavisi.

“Američki zakon mogao bi imati nenamerne jednostrane efekte koji će uticati na evropske interese na polju energetske sigurnosti”, saopštio je Junker nakon sastanka EU.

Deo zakona koji se odnosi na Rusiju uključuje velik raspon sankcija i uspostavlja mehanizam koji bi Trampa, i bilo kojeg drugog američkog predsednika, sprečio da ublažava sankcije prema Rusiji bez dozvole Kongresa.

Nekoliko odredbi usmereno je na rusku energetsku industriju i uspostavlja nova ograničenja za američka ulaganja. Američkim kompanijama zabranilo bi se da učestvuju u bilo kakvim projektima istraživanja energije u kojima ruske kompanije imaju udeo od 33 odsto ili više.

Zakon uključuje i sankcije stranim kompanijama koje ulažu ili pomažu u ruskim istraživanjima energenata, premda bi predsednik mogao da otkloni takve sankcije.

“EU je u potpunosti predan režimu sankcija prema Rusiji”, rekao je Junker dodavši da EU svoju zabrinutost prenosi “svim diplomatskim kanalima”.

(Al Jazeera Balkans)

Check Also

„INVAZIJA KREĆE U JANUARU, ZA NAPAD SPREMNO 94.000 VOJNIKA!“

Rusija bi krajem januara mogla da izvede vojnu invaziju velikih razmera u ukrajinskom regionu Donbasa, …