Home / AKTUELNO / PUTIN SE SPREMA ZA RAT SA NATO: Počinju vojni manevri veći i od onih iz doba Sovjetskog Saveza!

PUTIN SE SPREMA ZA RAT SA NATO: Počinju vojni manevri veći i od onih iz doba Sovjetskog Saveza!

Vojna vežba „Istok 2018“ biće održana od 11. do 15. septembra u Sibiru i na dalekom istoku Rusije. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu najavio je da su u pitanju najveće vojne vežbe u istoriji Rusije, da će pokrivati najveću teritoriju dosad i da će u njoj učestvovati najveći broj trupa.

– Biće to vežbe veće i od najvećih iz sovjetskog vremena. U SSSR najveće vojne vežbe održane su 1981. na teritoriji Belorusije, Ukrajine i tri baltičke zemlje, a „Istok 2018“ biće veće od toga – istakao je Šojgu.

Ruski ministar odbrane nije otkrio ukupan broj vojnika koji će učestvovati u vežbama, ali je naglasio da će on nadmašiti onaj sa prošlogodišnjih vežbi „Zapad 2017“, koje su dosad smatrane najvećim u istoriji zemlje.

Rusija

U tim manevrima je učestvovalo 12.700 vojnika, 70 letelica, 10 brodova i 680 borbenih vozila. Zbog toga se pretpostavlja da će broj vojnika ove godine premašiti 15.000, da će broj letelica biti veći od 100, broj brodova 20, kao i da će biti više od 1.000 borbenih vozila.

– Ove velike vojne vežbe služe da se poboljša spremnost naše vojske za odbranu zemlje i poveća sposobnost za odgovor na različite izazove – naveo je Šojgu.

Kako je portparol Kremlja Dmitrij Peskov naveo, Vladimir Putin, koji je i vrhovni komandant armije, najverovatnije će prisustvovati vežbama.

– Predsednik će svakako lično nadgledati vežbu, a nije isključeno da će otići i na poligon – naveo je Peskov.

Zbog vežbe „Istok 2018“ NATO je u panici. Zvaničnici te zapadne vojne alijanse veruju da Putin trenira svoju vojsku za napad na članice NATO pakta.

Rusko naoružanje

– Najveće vojne vežbe u istoriji Rusije poruka su za NATO pakt. Rusija nastavlja sa agresivnim i provokativnim ponašanjem – izjavio je neimenovani zvaničnik iz sedišta NATO u Briselu.

On je dodao da ruske vežbe neće ostati bez odgovora.

– Alijansa mora biti spremna na sve ruske agresivne poteze. Vojska NATO stalno je u pripravnosti – naglasio je taj zvaničnik.

ODGOVOR ALIJANSI

Međutim, ruske vojne vežbe zapravo su defanzivne. One su odgovor na širenje NATO na istok, kao i na gomilanje vojske na ruskim granicama. U junu više od 18.000 vojnika iz 19 zemalja učestvovalo je u vežbama, nazvanim „Udar sablje“, koje su održane u baltičkim zemljama i Poljskoj. Dodatno, u ponedeljak Letonija je započela najveće vojne vežbe otkako je stekla nezavisnost. U njima takođe učestvuje više od 12 zemalja NATO. Stoga, Moskva smatra da mora biti u pripravnosti.

Slično kao i sada, članice NATO pakta reagovale su i na prošlogodišnju veliku rusku vojnu vežbu „Zapad 2017“. I tada je Alijansa manevre, koji su održani na zapadnoj granici Rusije, nazvala agresijom, čime je opravdala povećanje broja vojnika u istočnoj Evropi.

Stručnjaci očekuju da će i nakon nove vežbe „Istok 2018“ NATO ponovo povećati broj vojnika u blizini ruske granice.

Iznenadna provera borbene gotovosti

Prema nalogu vrhovnog komandanta ruske vojske Vladimira Putina u ponedeljak je počela iznenadna provera borbene gotovosti u centralnim i istočnim armijskim oblastima. Provera će trajati do 25. avgusta, a u njoj učestvuje 262.000 vojnika, 1.077 letelica, 900 tenkova, više od 31.000 komada oružja i 300 brodova.

Zamenik ruskog ministra odbrane Aleksandar Fomin informisao je strane vojne atašee u Rusiji o proveri borbene gotovosti i naveo da je u pitanju testiranje vojske pred vojnu vežbu „Istok 2018“.

– Svrha ovoga je jačanje i građenje poverenja među vojnicima i testiranje snaga ruske armije – naveo je Fomin

Kina učestvuje sa 3.200 vojnika

Velikoj vojnoj vežbi „Istok 2018“ priključiće se Kina i Mongolija. Ministarstvo odbrane Kine saopštilo je da će učestvovati u vežbama sa Rusijom u sklopu dogovora koji dve zemlje imaju.

– Vežbe imaju za cilj da ojačaju strateško vojno partnerstvo između Kine i Rusije, kao i da uvećaju sposobnosti dve zemlje da odgovore na različite bezbednosne pretnje – navelo je kinesko ministarstvo.

Kako je istaknuto, u vežbama će učestvovati 3.200 kineskih vojnika sa više od 900 komada oružja, kao i 30 helikoptera i aviona.

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …