Home / TEMA DANA / OTKRIVAMO: IZA GRADNJE MINIHIDROELEKTRANA NA STAROJ PLANINI STOJI SPREGA KRIMINALA, POLITIKE, MINISTARSTAVA I BANAKA.. (VIDEO)

OTKRIVAMO: IZA GRADNJE MINIHIDROELEKTRANA NA STAROJ PLANINI STOJI SPREGA KRIMINALA, POLITIKE, MINISTARSTAVA I BANAKA.. (VIDEO)

Gradnja mini-hidroelektrana na Staroj planini je zločin nad prirodom i ljudima, kaže Aleksandar Jovanović Ćuta u emisiji “15 minuta”, a firme koje ih grade su “pogrebna preduzeća” za staroplaninske reke. Iza svega stoji kriminal, dodaje Jovanović, oličen u povezanosti države, politike, ministarstava, državnih institucija, investitora i banaka.

Neformalni vođa pokreta za odbranu reka Stare planine Ćuta Jovanović uporan je u svojoj borbi jer je, kako kaže, gradnja hidroelektrana “pošast” kojom reke nestaju, a ljudi postati “ekološke izbeglice”. Prstom upire u krug politike i novca u Srbiji.

Iza gradnje mini-hidroelektrana na Staroj Planini stoji kriminal. Kako je uopšte nekom palo na pamet da pravi struju tako što će nas da ostavi bez vode. Stoji država, politika, stoje institucije koje se nalaze u lancu dobijanja dozvola za izgradnju, znači to su ministarstva, pre svega ministarstvo za građevinarstvo, Srbijašume, Srbijavode, i naravno tu je ministarstvo za zaštitu životne sredine. Stoje banke koje finansiraju i kreditiraju nestanak naših reka – kaže Jovanović.

Srbija ima obavezu, dobijenu od Evropske energetske zajednice, da do 2020. godine od obnovljivih izvora energije dostigne 27% ukupne proizvodnje struje. Država, takođe, po povlašćenoj ceni otkupljuje struju od vlasnika MHE.

Međutim, uslov EU za prelazak sa “prljavih” na alternativne izvore energije nije striktno vezan za derivacione hidrocentrale, objašnjava Jovanović, jer postoje i solarna energija, vetro-parkovi, bio-masa, geo-termalni izvori i drugi.

Međutim, sve te varijante osim ovih derivacionih su vrlo skupe i neisplative, to su kapitalne investicije koje zahtevaju mnogo novca, ovde se radi o tome da je neko smislio da privatniku da reku u ruke. Radi se o najjeftinijoj varijanti gradnje hidropostrojenja, a to je kad strpate reku u cev. EU nije rekla gradite derivacione hidrocentrale, nigde nije pisalo da mi treba da gradimo od ove zemlje pustinju – naglašava Jovanović.

Borbu protiv gradnje MHE na Staroj planini, Jovanović kaže da će građani nastaviti protestom početkom septembra u Pirotu, za koji očekuje da bude masovan. Pored peticije da područje Stare planine bude pod zaštitom UNESKO, navodi da su spremni i na radikalnije korake “kad dođu bageri”.

Desiće se opšta pobuna. Čekaju ih ljudi, mi smo napravili specijalnu jedinicu za brza dejstva, o tome smo obavestili miliciju u Pirotu. Prvi bager koji se bude pojavio naleteće na barikade, ili ćemo ga demontirati – upozorava Jovanović.

O tome kako se Rakitska reka našla pod hipotekom, šta je sve ugroženo na Staroj planini, kakva je uloga ministarstava i sudova u gradnji MHE, koliko i na šta su sve spremni meštani da odbrane svoje reke možete pogledati više u emisiji “15 minuta”.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …