Home / AKTUELNO / PUTINOV SARADNIK TVRDI DA SU BEOGRAD I MOSKVA NAPRAVILI DIL- Evo zašto Vučić u decembru odlazi u Rusiju..

PUTINOV SARADNIK TVRDI DA SU BEOGRAD I MOSKVA NAPRAVILI DIL- Evo zašto Vučić u decembru odlazi u Rusiju..

0943785765

Očekuje se da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić izvestiti o odluci za dodeljivanje diplomatskog statusa Rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu na sastanku sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u decembru, tvrdi Iljas Umahanov, zamenik predsednika Saveta Federacije Rusije

Rusko-srpski humanitarni centar (RSHC) u Nišu bi mogao dobiti diplomatski status već 2017. godine, uprkos aktivnom otporu Sjedinjenih Država saopštio je Iljas Umahanov, zamenik predsednika Saveta Federacije Rusije, prenosi agencija Vostok.

O odluci da se dodeli diplomatski status predsednik Srbije Aleksandar Vučić bi mogao saopštiti na sastanku sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u decembru.

Pitanje rusko-humanitarnog centra pokrenuo je predsedavajući Saveta Federacije Rusije Valentina Matvijenko, koja se trenutno nalazi u poseti Srbiji.

Posle razgovora sa srpskim vlastima, ona je saopštila da zemlja ima pravo da samostalno donosi odluke o ključnim pitanjima, umjesto da pravi „veštački izbor“ između Rusije i Zapada.

Rusko-srpski humanitarni centar počeo je sa radom u 2012. godini uz aktivno učešće Ministarstva za vanredne situacije Ruske Federacije. Njegovi zadaci uključuju pružanje humanitarne pomoći građanima pogođenim elementarnim nepogodama u regionu Balkana, čišćenju terena i gašenju požara.

Istovremeno, Centar nije dobio diplomatski status koji svojim uposlenicima omogućava rad pod posebnim uslovima.

Moskva je više puta pozvala Beograd da reši ovo pitanje. Reč je o potrebi da se obezbedi nepovredivost prostorija RSHC-a i njegovih vozila, da se odobri imunitet nad imovinom, arhivom i korespondencijom centra.

Međutim, Vašington i Brisel su se aktivno suprotstavili aktivnostima Centra i njegovih filijala. Američki ambasador u Srbiji Kajl Skot je izjavio da SAD smatraju Centar kao „centar špijunaže“, a Brisel je zahtevao da Beograd zatvori Centar, ukoliko želi da se pridruži Evropskoj uniji.

U junu 2017. godine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić u televizijskom obraćanju naciji je rekao da će Srbija sama odlučiti o Rusko-srpskom humanitarnom centru, a da mišljenje SAD o ovoj temi nema značaja.

(Vostok)

 

Check Also

MAĐARSKI ANALITIČAR: BRISEL JE VEĆ PREŠAO CRVENU LINIJU PROVOCIRAJUĆI RUSIJU, NEĆE SE OVO DOBRO ZAVRŠITI..

Mađarski politikolog Mikloš Kevehazi izneo je stvarne razloge za nastavak antiruskog političkog kursa EU, koji …