Home / AKTUELNO / PUTINOV SPEKTAKL: Rusija imala probleme sa zapadnim sankcijama i u carsko i u sovjetsko vreme a sada je NAŠE VREME! (VIDEO)

PUTINOV SPEKTAKL: Rusija imala probleme sa zapadnim sankcijama i u carsko i u sovjetsko vreme a sada je NAŠE VREME! (VIDEO)

Istorija pokazuje da je ruska država živela pod zapadnim sankcijama od momenta kada je počela da jača, da staje na svoje noge i da postaje snažan konkurent, a sankcije su uvođene pod najrazličitijim izgovorima – rekao je Vladimir Putin.

putin-economic-forum-t45g

On je za vreme svoje današnje „Direktne linije“ razgovora sa narodom na taj način odgovorio na pitanje da li su Rusi spremni da pod sankcijama žive još decenijama.

Ruski lider je naglasio da je Rusija imala probleme sa zapadnim sankcijama i u carsko i u sovjetsko vreme, a povodom izglasavanja novih sankcija u Senatu SAD rekao je:

– To oni rade na golom mestu jer se ništa posebno ne događa. To je svedočanstvo da unutarpolitička borba u SAD i dalje traje. Uostalom, da nije bilo Krima – smislili bi oni nešto drugo za „obuzdavanje Rusije“.

Odmah u nastavku Putin je istakao:

– Da li su se sankcije na nas odrazile? Naravno da jesu. Ali, da li su kardinalno? Mislim da nisu. Na našu ekonomiju više je uticao pad svetskih cena nafte, gasa i metalurških proizvoda.

Uostalom, sankcije su oružje sa dve oštrice koje donosi štetu i onome ko za njim poseže. Možda je paradoksalno, ali sankcije za nas imaju i pluseve.

Prisilile su nas uključimo sopstvene mozgove, da se oslonimo na svoje talente i skoncentrišemo resurse na ključne razvojne pravce.

Naterale su nas da se ne oslanjamo preterano na petrodolare i valutu zarađenu izvozom prirodnog gasa.

Putin je, odgovarajući na jedno od desetina hiljada pitanja koja su mu stigla do počekta „Direktne linije“, ocenio da Rusija u Ukrajini ima mnogo prijatelja i da uvažava sve koji žive u toj zemlji, a podržavaju Moskvu.

Jedan stanovnik Kijeva pitao je predsednika RF: „Zašto ste nas ostavili? Nisu u Ukrajini svi za Banderu. I mi želimo Besmrtni puk i poštujemo uspomene na svoje pretke“.

– Mi ne želimo da vam nanesemo bilo kakvu štetu i trudimo se da se ne mešamo u unutarpolitičke procese u Ukrajini – odgovorio je Putin i pozvao se na Viktora Medvedčuka, lidera pokreta „Ukrajinski izbor“ kojeg je nazvao „i ukrajinskim nacionalistom i pobornikom odbrih odnosa sa Rusijom“.

Putin je ponovo ukazao da je predsednik Ukrajine Petro Porošenko pre nekoliko dana citirajući stih Mihaila LJermontova „Zbogom neumivena Rusijo“ citirao tendenciozno samo ono što je njemu odgovaralo. Poručio mu je da, pre nego što postane Evropljanin, pozatvara sopstvene račune u ofšornim zonama. Još mu je citirao citirao i reči Tarasa Ševčenka, ukrajinskog Vuka Karadžića: „Dođe Ukrajina do samoga kraja, gore od Poljaka je razapinju njena deca“.

Nije, naravno, moglo bez pitanja koja su se ticala američkih optužbi da se Rusija mešala (na strani Donalda Trampa) u tamošnje predsedničke izbore.

Putin je prvo podsetio da je smenjeni direktor FBI-a, DŽejms Komi, tvrdio da se Rusija mešala ali da nije naveo nikakve dokaze.

– Možete prstom dodirnuti bilo koju tačku na globusu i svuda ćete naći američke interese. A mi se ne bavimo podrivačkim aktivnostima. Mi, jednostavno, imamo svoje stavove i otvoreno ih iznosimo, naglasio je predsednik Rusije.

Putin je uporedio Komija sa Edvardom Snoudenom i objavio da je spreman da mu obezbedi azil u Rusiji.

Zatim se osvrnuo i na pitanje o predstojećem susretu s Trampom:

– Ima puno tema na kojima moramo zajedno da radimo. Ali, to ne zavisi samo od nas. Mi vidimo šta se u Sjedinjenim Državama događa. To je zaista posledica zaoštravanja unutarpolitičke borbe, ali mi na to nikako ne možemo uticati. Nezavisno od svega, mi smo spremni za konstruktivan dijalog sa Sjedinjenim Državama.

Vrativši se ruskim temama, podsetio je da je nekada Lomonosov govorio da će Rusija biti prosperitetna zahvaljujući bogatstvima Sibira i dodao da Rusija mora da nastavi osvajanje Arktika, od koga će, po njegovim rečima, Rusija u budućnosti dobro živeti.

Putin je otkrio i šta bi uradio kad bi imao vremensku mašinu.

Rekao je da bi voleo da svojim očima vidi mnogo važnih istorijskih događaja – kako je nastajala Rusija, kako je građen Sankt Peterburg, kao su očevi i dedovi današnjih Rusa pobeđivali u Velikom Otadžbinskom ratu.

Osvrnuvši se na priželjkivanja mnogih da povratkom u prošlost utiču na budućnost, naglasio je: „Bolje je ništa ne dirati“.

Putin je istoriju nazvao „vremenskom mašinom za putovanje u budućnost jer je znanje istorije – znanje koje omogućava da se vidi i budućnost“.

Pogledajte snimak Putinove „Direktne linije“ na ruskom…

…ili Engleskom jeziku:

Pogledajte video:(fakti.org)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …