Home / U FOKUSU / STIGLA OPASNA PORUKA ZA SRBIJU!

STIGLA OPASNA PORUKA ZA SRBIJU!

Srbija je za NATO ključna zemlja regiona, a region je važan za stabilnost vojnog saveza.

amerika-vojska-vojnici-1

To je ocenio Knut Kirste, politički savetnik za Srbiju u Odeljenju za politička i sigurnosna pitanja NATO.

Kirste je, na skupu Centra za evroatlantske studije (CEAS) u Beogradu, rekao da je partnerstvo Srbije i NATO prešlo dug put i da postoji prostor za dalje jačanje partnerstva.

– NATO ostaje posvećen snažnoj, prosperitetnoj i demokratskoj Srbiji. Vidimo je kao važan kamen neizostavan za regiona. Stabilna, demokratska i prosperitetna Srbija je i u našem interesu. Angažovani smo u radu sa Srbijom više godina i radi se o produktivnom partnerstvu zasnovanom na praktičnoj saradnji – podvukao je Kirste

Objasnio je da, pošto Srbija želi da ostane vojno neutralna i nastavi dobre odnose sa Rusijom, NATO sa njom ostvaruje saradnju imajući u vidu tu činjenicu i da je to okvir u kojem se odvijaju odnosi.

– Želimo da dalje jačamo partnerstvo ako je Srbija na to spremna i definiše dalje oblasti saradnje. Postoji mnogo zanimljivih, praktičnih pitanja saradnje i oblasti na kojima ćemo tek raditi – uveren je on.

Program Partnerstvo za mir je, prema njegovim rečima, primer na kojem je NATO razvijao, posle završetka Hladnog rata, odnose sa nekadašnjim neprijateljima, radi obezbeđivanja bezbednosti u Evropi.

– Taj program je veoma uspešan i Srbija je s pravom iskoristila mnoge praktične aspekte – naglasio je Kirste.

Ukazao je da NATO ima i civilnu stranu, a jedan aspekt je program „Nauka za mir i bezbednost“, koji je osmišljen da se naučnici nekadašnjeg istoka i zapada sastaju i izrađuju zajednička rešenja i pristupe za suočavanje sa izazovima.

S tim u vezi je ukazao na sistem pdorške u slučaju elementarnih nepogoda, te da se Srbija ponudila da sledećeg velikog bude domaćin susreta za koordinaciju spasavanja i borbe protiv prirodnih nepogoda.

– To je vojna vežba, a cilj je civilni i vojni odgovor na prirodne katastrofe, koja će se održati iduće godine – najavio je on.

Istakao je i da će za sledeću rundu oko sporazuma IPAP biti uključene neke pouke saradnje sa Srbijom.

Kirste je naglasio da je NATO posvećen zapadnom Balkanu i partnerstvu sa Srbijom.

– Ulažemo u region već duže vreme i želimo da vidimo plodove saradnje. Naš interes je stabilan, prosperitetan i bezbedan zapadni Balkan, jer ako je stabilan taj region, onda postoji i veća bezbednost i stabillnost članica NATO – objasnio je on.

Zapadni Balkan se, kako je dodao, vratio u fokus NATO i EU, posebno što postoje neke tendencije u nekim zemljama koje zabrinjavaju.

Bilo je puno napretka u poslednjih deceniju i po. Ohrabruje što su se neke zemlje regiona pridružile EU, što vidimo više stabilnost i reformi. Ali isto tako vidimo da se klizi unazad u nekim oblastima. Tendencije u nekim zemljama brinu – poručio je Kriste.

On je naglasio da je vraćanje unazad izazvalo veću posvećenost NATO, a rezultat toga je namera da želi da jača svoje angažovanje i bude vidljiviji u regionu, te pokrene politički dijalog sa zemljama.

Istakao je da NATO smatra da lideri regiona imaju obavezu da doprinesu pozitivnim reformama, saradnjom, ublažavanjem tenzija.

– Hoćemo da vidimo istinske reforme i konstruktivne napore lidere region – naglasio je Kriste.

Osvrnuo se na prijem Crne Gore u članstvo NATO, rekavši da je to doprinos stabilnosti regionu.

– Crna Gora je zanimljiva i važna u smislu svog doprinosa, kao i kapaciteta. To je još jedna država članica koja predstavlja Zapadni Balkan, što je dobro za region – istakao je Kirste.

Pogledajte video:


(Tanjug)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …