Home / AKTUELNO / Rak pluća, rak dojke, sve imamo. Svaka kuća ima nekoga ko boluje, ovo nas lagano ubija: Potresni izveštaj iz komšiluka…

Rak pluća, rak dojke, sve imamo. Svaka kuća ima nekoga ko boluje, ovo nas lagano ubija: Potresni izveštaj iz komšiluka…

Prema statistici Svetske zdravstvene organizacije Bosna i Hercegovina je peta u svetu po smrtnosti od zagađenja vazduha. Kada je u pitanju stopa plućnih bolesti, naši susedi su i tu u samom vrhu.
501
Ove godine situacija u Sarajevu je bila toliko kritična da su gradske vlasti bile primorane da izdaju meru zabrane vožnje po sistemu par-nepar. Ništa bolja situacija nije bila ni u Tuzli koja je redovno u ‘crvenom’. Ipak, kada je u pitanju zagađenje vazduha apsolutni “pobednik” je – Zenica.

Grad je sa godinama postao simbol smoga, magle i prašine, a sve je to nagnalo reportere uglednog Gardijana da otputuju u srce BiH i sami provere kako se građani Zenice guše u crnim oblacima.

Priča, piše Gardijan, potiče iz bivše Jugoslavije kada je u Zenici niknula velika čeličana koja je u svoje zlatno doba zapošljavala čak 22.000 ljudi. Rat je, naravno, sve uništio, a nadu u bolje sutra građanima dao je svetski gigant Arselor Metal koji je 2004. godine kupio čeličanu.

Na početku su obećanja bila ogromna, od zapošljavanja, pa do značajnih poboljšanja u vezi sa zagađenjem vazduha. Prošlo je više od 12 godina od tog obećanja indijskog milijardera Laksmija Mitala, a rezultat svega toga je jedno veliko – ništa. Čeličana zapošljava tek 2.200 radnika koji rade u teškim uslovima, a trovanje ostalih građana se nastavlja…

Firma, kako piše Gardijan, radi bez važećih dozvola, ispuštanje štetnih gasova u vazduh je veliko, a problem je što im baš niko ništa ne može. Kad se neko usudi nešto i da spomene, oni zaprete odlaskom iz Bosne i tu se svaka priča završava. Reč je, naime, o jednom od najvećih posleratnih investitora u ekonomiju BiH.

Gardijanovi reporteri su se iz prve ruke uverili u sav horor Zenice. Posetili su penzionerku Šahizu Šehić čija kuća je vrlo blizu zloglasne čeličane.

– Zimi se ništa ne vidi. Evo, bacite pogled sada, iznad kuće je samo crni dim… Ponekad je sve puno prašine, ne biste verovali koliko je ima! Ostane na cipelama, uđe u kuću, ne možete se je rešiti… Ma strašno – rekla je Šahiza koja u bašti ima stabla jabuka i krušaka. Naravno, sve je u prašini…

Ništa bolja situacija nije ni kod komšije Smaila Sivića.

– Nekad sam sa suprugom znao da sedim u svom dvorištu i da ispijam kafu. Danas je to nemoguće. Sve je crno, teško se diše. Kao da vas je neko zatrpao crnim pepelom. Sve ovo nas polagano ubija – kaže on.

Lokalno stanovništvo uvereno je da zagađeni vazduh uzrokuje bolesti. Šahiza Šehić, ali i njen suprug, boluju od raka. Većina njihovih komšija imaju slične zdravstvene probleme.

– Rak pluća, rak dojke, rak pankreasa… Sve imamo. Gotovo svaka kuća ima nekoga ko boluje od raka. Realno, to se pre nije događalo – kaže ona.

Novinare Gardijana ugostio je i Samir Lemeš iz udruženja Eko Forum Zenica. Prošle godine umro mu je otac, a sada je Samir u strahu za budućnost svoje dece.

– Svake zime kašljemo, borimo se sa gripom, raznim zdravstvenim problemima… Za sve je krivo zagađenje, to vam garantujem – rekao je Lemeš koji je danas i predsednik udruženja. Pre dve godine Eko forum je čak i podneo krivičnu prijavu protiv Arselor Metala i lokalnih vlasti.

– Pogoni kompanije rade bez dozvola i bez kontrole po okolinu. Pokušali smo da učestvujemo u postupku obnove dozvola, ali naši predlozi su odbačeni. Ovo je situacija u kojoj je jedna kompanija snažnija od države. Kada ih malo pritisnu, oni kažu da odlaze i da će 2.000 ljudi ostati bez posla. Problem je što vlasti stvarno veruju da će te pretnje i ispuniti – kazao je Samir Lemeš koji je na jednostavan način objasnio trenutnu situaciju.

Profesor Smail Durmišević iz Instituta za javno zdravstvo celu karijeru je proveo u proučavanju zagađenja vazduha u Zenici i veruje da je nivo ispuštenog sumpor-dioksida izuzetno opasna.

– Bez političke volje i novca nemoguće je napraviti neku detaljnu studiju o vezi zeničkog vazduha i bolesti kao što je rak. Ovde nikoga nije briga ni za šta – kaže.

Iz Arselor Metala Gardijanu su prokomentarisali tužbe sa kojima su suočeni u Zenici.

– Ako ijedan od tih slučajeva dođe do faze suđenja, žestoko ćemo se braniti, na našoj su strani snažne činjenice. Izuzetno smo ponosni na naša ulaganja u ekološka poboljšanja naših pogona. Investirali smo 45 miliona evra u tu svrhu otkad smo preuzeli čeličanu u Zenici, a do kraja 2018. instaliraćemo i novi filtracijski sistem – rekao je portparol kompanije.

Osvrćući se na povećan broj obolelih od karcinoma, portparol je rekao da se nažalost širom sveta događa prava pošast raznih oblika raka.

– Radimo šta možemo kako bismo smanjili emisiju štetnih gasova, ali mi sami ne možemo sprečiti širenje karcinoma – kaže portparol.

Demantovao je i tvrdnje da kompanija preti da napusti BiH, pa je ponovio da čeličana radi u skladu sa najvišim standardima koje propisuje Evropska unija.

U međuvremenu, mladi masovno beže iz grada. Neki zbog posla, a neki zbog čistog grada. Među njima je i Kanita Bilić, inače talentovana atletičarka. Spakovala je stvari i otišla u Nemačku.

– Želim zarađivati od trčanja. A sad mi recite, kako je to moguće u Zenici? Nikako! Zatrčim se i ne mogu više da dišem. Nekad me boli u grudima – kaže ona.

Dva meseca nakon odlaska Bilić je već osvajala prve zlatne medalje za Štutgart.

– Nadam se da ću jednog dana trčati u Zenici. I disati – rekla je.

(Telegraf.rs)

Check Also

Reakcije povodom neviđene izdaje: Ovo je SMRT istorijske SPC! Zašto, kako i baš sada?

Posle današnjeg prihvatanja autokefalnosti Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije od strane Srpske pravoslavne crkve, …