Home / AKTUELNO / RASKOL NA KOSOVU- ŠIPTARI ZARATILI MEĐUSOBNO: TAČI POSLAO DOKAZE PROTIV HARADINAJA I VESELJIJA…

RASKOL NA KOSOVU- ŠIPTARI ZARATILI MEĐUSOBNO: TAČI POSLAO DOKAZE PROTIV HARADINAJA I VESELJIJA…

Stvari su se otele kontroli u Prištini! Naime, predstavnici vladajućih stranaka na Kosovu postigli su dogovor o “finalnoj fazi dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije”, u kojem se uopšte ne spominje Hašim Tači, tzv. predsdnik lažne države Kosovo.

Interesantno, na sastanku kod predsednika parlamenta Kadrija Veseljija učestvovali su i premijer Ramuš Haradinaj, Fatmir Ljimaj, Enver Hodžaj i Dardan Gaši, a prema tom planu, “Kosovo ne prihvata treći stepen vlasti i granice će braniti svim sredstvima”. S druge strane, kako se saznaje, suočen s tolikim napadima “nekadašnjih drugova”, Hašim Tači je spreman da sarađuje i sa Specijalnim sudom za zločine na Kosmetu u periodu od 1998. do 2000, odnosno da dostavi dokaze protiv braće Haradiaj, Ljimaja i Veseljija.

– Tači se nalazi pod “Baražnom vatrom”, jer ga napadaju svi, od opozicije, preko Haradinaja do Veseljija, i pitanje je koliko još može da izdrži. Zbog toga i ne čudi što možda vidi izlaz u Specijalnom sudu, odnosno optužnicama protiv braće Haradinaj, odnosno Kadrija Veseljija, jer bi njihovim sklanjanjem s političke scene Prištine njemu bila olakšana pozicija – navodi dobro obavešten izbor.

S druge strane, analitičar Dragomir Anđelković smatra da je očigledno da Albanci žele nekog još ekstremnijeg u odnosu na Tačija, koji je spreman da zarati sa Srbijom.

– Iako iz našeg ugla potezi Hašima Tačija izgledaju ekstremni, Albancima očigledno trebaju još ekstremniji političari, koji su spremni da izazovu rat – navodi Anđelković i dodaje da ne veruje da može doći do “direktnog sukoba između albanskih političara”.

– Biće pojačane tenzije, ali ne i sukoba. Pošto je jasno da neće doći do normalizacije odnosa, biće lakše i Srbiji da predstavi svetskoj javnosti šta se zaista dešava u dijalogu Beograda i Prištine.

Što se tiče dogovora političkih partija na Kosovu, koji bi tek trebalo da se usvoji u parlamentu, u rezoluciji se u tački pet govori o sastavu delegacije za dijalog sa Srbijom, na čijem je čelu, kako je i ranije predloženo, zamenik premijera Fatmir Ljimaj, dok su članovi komisije zamenici premijera Bedžet Pacoli, Enver Hodžaj, Dardan Gaši, tzv. ministar Mahir Jagdjilar i šef kabineta premijera i šef delegacije Kosova u tehničkom delu dijaloga Avni Arifi.

Check Also

Komanda Oružanih snaga Ukrajine: Rusi nas napadaju iz devet pravaca, odjednom!

Ruske jedinice napadaju ukrajinske oružane snage u Donbasu u devet pravaca. O tome je na …