Home / TEMA DANA / OKIDAČ ZA NOVU ESKALACIJU- Albanci spremaju MARŠ NA SEVERNU MITROVICU! Ugrožena bezbednost Srba!

OKIDAČ ZA NOVU ESKALACIJU- Albanci spremaju MARŠ NA SEVERNU MITROVICU! Ugrožena bezbednost Srba!

Kako se saznaje, ekstremni krugovi Albanaca iz Južne Mitrovice planiraju marš na Severnu Mitrovicu, pod izgovorom da žele da otvore most na Ibru u centru grada. Taj marš je planiran za sredinu sledeće nedelje i može biti okidač za novu eskalaciju na severu Kosova. Sa ovim planovima su upoznate i naše bezbednosne strukture.

Pod plaštom mirnog marša u organizaciji nevladnih organizacija, priprema se zapravo prodor albanskih ekstremista u Severnu Mitrovicu.

– Ne dozvoljavamo da most ostane beskonačno blokiran. Prošlo je 19 godina i most je još uvek blokiran. Organizujemo mirni marš, koji počinje iz centra južne Mitrovice i nastavlja se glavnim putem Severne Mitrovice, do bolnice. Ako sve bude u redu, sredinom naredne nedelje imaćemo ovaj marš – rekao je za Veriu.info jedan od organizatora, tražeći da ostane anoniman, sve dok se ne bude objavila zvanična informacija o ovom maršu.

Zbog gore navedenog, kako se saznaje već je došlo do verbalnog sukoba u Kancelariji EU u Prištini između gradonačelnika Južne Mitrovice Agima Bahtirija i gradonačelnika severne Mitrovice, Gorana Rakića.

Sastanak je organizovala šefica Kancelarije EU u Prištini Natalija Apostolova.

Do napetosti je došlo kada je Bahtiri zatražio da se centralni most otvori najkasnije do kraja sledeće nedelje, što je Rakić odlučno odbio.

Severna Mitrovica, osim što je centar srpskog življa na severu Kosova i Metohije, predstavlja svojevrstan simbol opstanka našeg naroda u južnoj pokrajini.

Kako se saznaje, od izvora u Severnoj Mitrovici, nervoza u ekstremnim krugova Albanaca se javila zbog mogućeg dogovora Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa.

Da situacija nije nimalo bezazlena potvrđuje i izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

– Ono što je mene strah, to su njihove ideje oko Kosovske Mitrovice, jer već imamo u obaveštajnom prikupljanju, naznaka da bi neki pokušali da provale preko mosta u Mitrovici. Na to ukazujemo međunarodnoj zajednici i tražićemo da se to ne dogodi. Ali da li će to njima da padne na pamet i da li su to govorili sa nekim od srpskih predstavnika, neka govore ti srpski predstavnici. Pa jedan kaže — ne bih ja to, ali mi to kaže Veselji. Drugi kaže — ja bih to na drugačiji način, to nas ne interesuje mi ćemo to da razgovaramo sa delom međunarodne zajednice koja ima obavezu da ih u takvim stvarima spreči – rekao je Vučić.

Podsećamo, tenzije na severu Kosova i Metohije su pojačane od prošle subote, kada je predsednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači, uz pratnju specijalne jedinice kosovske policije naoružane dugim cevima, bez najave i dozvole srpskog naroda, što je jedan od uslova predviđen potpisanim dogovorima, boravio na Gazivodama.

Check Also

UDARNO: Amerikanci na granicu sa Ukrajinom rasporedili padobrance 82. vazdušno-desantne brigade SAD

82.vazdušno-desantna brigada SAD primećena je na granici sa Ukrajinom. Pentagon je tajno rasporedio padobrance 82. …