Home / AKTUELNO / RAT UŽIVO: Turski tenkovi ušli u Siriju, vojska čeka znak za početak kopnene operacije! (LIVESTREAM)

RAT UŽIVO: Turski tenkovi ušli u Siriju, vojska čeka znak za početak kopnene operacije! (LIVESTREAM)

Predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da je Turska rano jutros počela operacije protiv Islamske države (ID), ali i protiv kurdske milicije na severu Sirije, kako bi se trajno okončali problemi na granici
tenk- abrams- usa- sad 4
„Od 4.00 sata naše snage su počele operaciju protiv terorističkih grupa Daeš (IS) i PYD (Kurdska partija za demokratsku uniju)“, rekao je Erdogan u govoru u Ankari.

Turska kopnena vojska, uz podršku vazdušnih udara međunarodne koalicije, danas je pokrenula operaciju „Štit Eufrata“ u kojoj učestvuju avioni i tenkovi, s ciljem da istera džihadiste IS iz sirijskog pograničnog grada Džarablusa, koji se nalazi preko puta turskog grada Karkamisa, saopštila je kancelarija turskog premijera.

Istovremeno s ulaskom tenkova u Siriju, turski borbeni avioni napali su mete teroristički Islamske države u Džarablusu, pograničnom gradu na severu Sirije koji kontrolišu džihadisti, javljaju turski mediji.

Televizija CNN Turk potvrdila je da u akciji učestvuju turska artiljerija i borbeni avioni. Takođe se dodaje da turske snage čekaju znak za početak kopnene operacije!

Izvori iz specijalne policije kažu da manje grupe turskih specijalnih snaga na teritoriji Sirije uveliko obezbeđuju pograničnu oblast pre kopnene operacije. Istovremeno, turska agencija Anadolija izvestila je da su pobunjenici iz proturske Slobodne sirijske vojske (FSA) već ušli tri kilometra unutar teritorije Sirije u pravcu Džarablusa.

Turski ministar unutrašnjih poslova Efkan Ala kaže da će operacija trajati dok se ne otkloni pretnja i ne nestane teroristička opasnost na turskoj granici.

.“Božjom voljom, za kratko vreme ćemo doći do rezultata“, rekao je Ala Anadoliji, dodavši da Turska sarađuje sa koalicionim partnerima i umerenom sirijskom opozicijom.

Turske snage pogodile su oko 70 položaja Islamske države i ispalile preko 200 projektila, saopštili su vojni zvaničnici.

U međuvremenu, turski vojni avioni F-16 pogodili su 11 položaja ID.

Raša tudej uživo prenosi napredovanje turskih tenkova, možete da direktno gledate ovde:

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …