Home / U FOKUSU / Nemci vraćaju obavezno služenje vojnog roka i spremaju se za rat- Vlada preporučila građanima da što hitnije stvaraju zalihe hrane i vode!

Nemci vraćaju obavezno služenje vojnog roka i spremaju se za rat- Vlada preporučila građanima da što hitnije stvaraju zalihe hrane i vode!

Novi koncept civilne zaštite u Nemačkoj je preko noći postao jedna od glavnih tema političkih diskusija i medijskih izveštavanja. Ali, to „vrh ledenog brega“ kada je reč o odluka koje Bundestag razmatra.
nemacka- vojska
Nije neubičajno da država usvaja strategiju civilne (pa i vojne) odbrane kada postoje okolnosti koje opravdavaju takav dokument, a Nemačka – koja je izazvala pravu paniku u zemlji u delom Evropa kada su pojedinost jednog takvog dokumenta isplivali na površinu – svakako za to ima razloga.

U julu mesecu se na teritoriji Nemačke dogodio čitav niz terorističkih napada. Odgovornost za dva preuzela je Islamska država. Pored toga, zemlja se za poslednjih godinu dana našla pod velikim udarom talasa migranata koji sa sobom doneo i opasnost od terorista koji se pod plaštom izbeglica infiltriraju u zemlje zapadne Evrope i izvode napade.

Međutim, dokument se našao pod oštrim napadom opozicije u Bundestagu koja ga je nazvala nepotrebnim širenjem panike. No, i pored ogromnog publiciteta, u Berlinu se danas razmatra strategija civilne odbrane, prva takva još od vremena Hladnog rata, a rad na njoj je počeo još 2012. godine.

U konceptu koji, kako prenosi nedeljnik Frankfurter algemajne zontagscajtung, ima 69 strana, piše da „Napad na teritoriju Nemačke koji bi iziskivao konvencionalnu odbranu zemlje – nije verovatan“. I pored toga, prevencija nalaže „primerene pripreme za razvoj situacije koji bi mogao predstavljati egzistencijalnu opasnost“.

Nemačka vlada je, ozbiljno se baveći ovim pitanjem, preporučila građanima da stvaraju zalihe potrepština za slučaj katastrofe ili oružanog napada. Kabinet kancelarke Angele Merkel smatra da bi svako trebalo da se obezbedi količinom namirnica dovoljnom za deset dana. To se odnosi i na zalihe vode. A razlog: mogućnost oružanog sukoba ili terorističkog napada. Naravno, mediji su takvu vest jedva dočekali i sve se otelo kontroli.

Iako je sve na kraju predstavljeno u medijima kao loša šala nemačkih vlasti, istina je sasvim drugačija. Treba uzeti u obzir da je Nemačka decenijama bila izuzetno obazriva kad je reč o pitanjima odbrane i da o takvim stvarima ne odlučuje olako, zbog svoje nacističke prošlosti.

nemacka- vojska1

Zato, poslednju vest da se pored strategije civilne odbrane ozbiljno razmatra i vraćanje regrutacije i obaveznog vojnog roka treba shvatiti kao dokaz da Nemcima nije do šale! O tom predlogu će se takođe glasati danas. A plan previđa i izgradnju novih baza i smeštaja za vojnike ako predlog vraćana vojnog roka bude izglasan.

Do kraja dana ćemo znati. Ako ništa drugo, nemačka vlada je ovom preporukom napravila najbolju reklamu za firme koje već godinama prodaju sisteme za preživljavanje u uslovima rata i katastrofa.

Folije za zaštitu prozora, sistemi za grejanje bez struje, radio-aparati na navijanje (sa prijemom kratkih talasa), hemijski toaleti, prečistači vode (i od vode iz prljave bare prave vodu za piće), sve vrste zaštitne opreme za pojedinca, sredstva za oblačenje, ali i za kretanje po šumama i gorama, sve to i mnogo više od toga, prodaju se „po pristupačnim cenama“. I, naravno, hrana. Sve se može naručiti na internetu.

Izvor: Mediji

 

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …