Home / AKTUELNO / RAZGOVARALI PUTIN I TRAMP: Pao prvi dogovor!

RAZGOVARALI PUTIN I TRAMP: Pao prvi dogovor!

putin-tramp
Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je  sa novoizabranim predsednikom SAD Donaldom Trampom.

Dvojica predsednika dogovorila su se u telefonskom razgovoru da će zajedno konstruktivnim dijalogu raditi na rešenju svetskih problema.

Kako je prenela ‘Raša Tudej’, dvojica predsednika razgovarali su o odnosima Amerike i Rusije, kao i o situaciji u Siriji.

Ruski lider je još jednom čestitao republikancu pobedu na izborima i poželeo mu uspeh u sprovođenju predizbornog programa.

Putin je izrazio spremnost za partnerske odnose sa novom administracijom Bele kuće „na principima ravnopravnosti, uzajamnog poštovanja i nemešanja u unutrašnje stvari država“.

U saopštenju pres-službe se navodi da su se Putin i Tramp složili da se rusko-američki odnosi nalaze u „veoma lošem stanju“.

Oni su takođe razmatrali aktivan zajednički rad na njihovoj normalizaciji i „uvođenju u okvire konstruktivne saradnje u širokom spektru pitanja“, uključujući i „stvaranje čvrstih osnova bilateralnih odnosa kroz razvoj njihove trgovinske i ekonomske komponente“.

Kako se dodaje, u razgovoru je konstatovano da se sledeće godine obeležava 210 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Rusije i SAD, što bi trebalo da navede dve strane da se vrate pragmatičnoj, obostrano korisnoj saradnji u interesu obe zemlje, kao i stabilnosti i bezbednosti u svetu.

Inače, kao što je Informer već pisao, izvor blizak Trampu otkrio je da je novoizabrani predsednik SAD spreman i da se sretne sa Putinom, i to na Krimu, kako bi mu dokazao da u odnosima sa Moskvom ima drugačije stavove u odnosu na prethodnike u Beloj kući.

– Sasvim sigurno će jedna od prvih stvari koje Tramp bude uradio kad uđe u Belu kuću biti ugovaranje susreta sa Vladimirom Putinom.

Nije isključeno da će mu ponuditi da se nađu baš na Krimu, koji je od 2014. ponovo deo Rusije.

To bi bio svojevrstan gest dobre volje i način da Tramp pokaže koliko mu je stalo da poboljša odnose sa Moskvom. O tome već razgovara sa svojim savetnicima – otkrio je izvor.

(Agencije)

Check Also

UDARNO! KRIZNI ŠTAB TRAŽI ZATVARANJE SRBIJE NA NEKOLIKO NEDELJA- SPREMA SE POLICIJSKI ČAS!

Zamenik direktora niškog Kliničkog centra Radmilo Janković ocenio je da je jedini način da se …