Home / AKTUELNO / REŠENA MISTERIJA KUĆE U TRŠIĆU: Razlog zagrevanja toliko je bizaran da su svi u neverici!

REŠENA MISTERIJA KUĆE U TRŠIĆU: Razlog zagrevanja toliko je bizaran da su svi u neverici!

Foto: S. Pajić / RAS Srbija
Foto: S. Pajić / RAS Srbija

Temperatura u kući Radmile i Milentija Mitrovića iz Tršića rasla je i preko četrdesetog podeoka, ne zbog termalnih voda ili zato što leži na mestu gde preti erupcija vulkana, već zbog kvara na električnom dovodu.

Da se njihova kuća greje sama ne zbog nekih neobjašnjivih i mističnih pojava, saznali su juče, kada je na poziv lozničke lokalne samouprave na lice mesta izašao stručnjak za elektroinstalacije.

– Nađena nepravilnost sastoji se u tome da je jedan od dovodnih faznih provodnika bio u kontaktu sa kućnom metalnom konzolom. Ovaj spoj bio je pre strujnog brojila, tako da ono nije ni registrovalo veću potrošnju – objašnjava Vladan Ristivojević, elektroinženjer iz Loznice, kojeg je angažovala gradska vlast.

Ristivojević objašnjava da je ukupna električna energija koja se oslobađala zbog ovog kvara mesečno iznosila oko 7.500 kilovat-časova, što je ravno potrošnji barem deset prosečnih domaćinstava.

– Ova energija se, najverovatnije, preko armature i betona oslobađala u delovima kuće, pre svega u temelju, a delimično i zidovima objekta. Kvar sam otklonio i posle 30 minuta izmerena temperatura bila je već za nekoliko stepeni niža od prethodne.

Sa 40 spala je na 31 stepen, ali da je enigma potpuno otklonjena utvrdićemo tek u sredu, kada vidimo koliko se smanjila temperatura za 24 sata. Nadamo se da je ovo bio uzrok zagrevanja i da će Mitrovići moći da nastave normalan život – rekao je Ristivojević.

Domaćin Milentije Mitrović kaže da mu je konačno pao kamen sa srca, ali da nije bio uplašen niti je razmišljao o iseljenju.

Potpisali smo zapisnik građevinske inspekcije u kom piše da kuća nije bezbedna za stanovanje, ali nisam ni pomišljao da supruga i ja odemo odavde. Gde bismo u ovim godinama. Mi tu živimo četiri decenije, a kuću smo renovirali sa sinom pre pet godina.

Sreća da je ovo samo elektrokvar, tako da nema ništa od termalnih voda niti bilo čega drugog. Bilo je i šale proteklih dana, ali, priznajem, nije mi bilo svejedno. Sada sam miran i ostajem sa suprugom u svojoj kući – zadovoljan je Milentije.

Mitrovići su pre mesec dana primetili da nešto nije u redu i da im je u kući toplo i ako više nisu ložili. Toplota je izbijala iz betonskog poda, u sobama i hodniku, a ispred kuće staza se posle kiše sušila za samo nekoliko minuta. Slučaj su prijavili gradskoj upravi, bili zabrinuti kada im je rečeno da će morati da napuste kuću, a sada su zadovoljni jer im je grad ipak pomogao da reše misteriju.

(Slobodan Pajić)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …