Home / IZA KULISA / VLADISLAV JOVANOVIĆ OTKRIVA NEPOZNATO: Slobodan Milošević je hteo konfederaciju sa Grčkom, evo šta se dogodilo..

VLADISLAV JOVANOVIĆ OTKRIVA NEPOZNATO: Slobodan Milošević je hteo konfederaciju sa Grčkom, evo šta se dogodilo..

Vladislav-Jovanovic

Prva je polovina devedesetih. Srbija i SR Jugoslavija su u potpunoj izolaciji. Milošević je „blokadom na Drini“ pokušao da izvrši pritisak na bosanske Srbe radi kompromisa u pregovorima koji bi, između ostalog, doveo do ukidanja sankcija. Jedini prozor u diplomatski svet za Beograd bila je Atina.

Jedina zemlja Evropske zajednice, koja će se preimenovati u EU, koja je održavala diplomatske odnose sa Srbijom u punom kapacitetu bila je Grčka. Zato je i u izveštajima CIA koje je Nedeljnik ne tako davno objavio, u profilu Slobodana Miloševića navedeno da ima dobre odnose sa premijerom Grčke Micotakisom, koji je nedavno preminuo.

Micotakis je dolazio na Pale 1993. godine, gde je zajedno sa Miloševićem i Dobricom Ćosićem ubeđivao rukovodstvo Republike Srpske da prihvate Vens-Ovenov plan.

Ti odnosi između Miloševića i Micotakis su bili toliko bliski da je bivši predsednik Srbije i SRJ u jednom trenutku ozbiljno razmišljao o ideji stvaranja konfederacije između Grčke i SR Jugoslavije.

To je za Nedeljnik ispričao Vladislav Jovanović, tadašnji ministar spoljnih poslova.

Jednom prilikom, u avionu su sedeli Slobodan Milošević i ministar spoljnih poslova Vladislav Jovanović. Išli su u baš u Atinu, gde je u vladi sada već stolovao kao premijer Andreas Papandreu, koji je nasledio Micotakisa. Tokom puta, Milošević je izneo plan: „Predložiću konfederaciju.“

Imao je i napismeno sastavljen predlog i dao je Jovanoviću „da baci pogled“. Ministar spoljnih poslova je bio začuđen, ispričao je za Nedeljnik. Pokušao je da ga odvrati od te ideje.

„Kako da se zemlja članica EU ujedinjuje sa nekom drugom zemljom? Neozbiljno je. Ali Miloševiću je bilo stalo da probije međunarodnu blokadu“, rekao je Jovanović.

Uzalud su bila odvraćanja, premijer Papandreu je dobio predlog. Elegantno ga je, naravno, odbio.

Ovom, sada već istorijskom anegdotom, Vladislav Jovanović ilustruje tezu iznetu u pomenutom izveštaju CIA da je Milošević retko koga slušao, ali da je ponekad poslušao ministra spoljnih poslova.

– Milošević je bio introvertan čovek. Nije voleo da razgovara s drugima niti da sluša tuđe mišljenje. Niti je iznosio pred svoje saradnike ono što namerava da kaže pred strancima uoči sastanka. Mi bismo tek kasnije to saznavali – kaže nam Jovanović.

– Bio je dosta zatvoren i samo par puta je zatražio savet – kaže on.

(Nedeljnik)

Check Also

U EGIPTU, OTKRIVEN 3.000 GODINA STAR PAPIRUS KOJI PRIKAZUJE NLO?! (VIDEO)

Drevni egipatski tekstovi kažu da je egipatski bog Ra doplovio sa zvezda i sleteo u …