Home / AKTUELNO / REZULTATI POSLEDNJIH IZBORA ŠOKIRALI ZAPAD: Rusi naučili lekcije iz prošlosti i izabrali suverenitet i oružje!

REZULTATI POSLEDNJIH IZBORA ŠOKIRALI ZAPAD: Rusi naučili lekcije iz prošlosti i izabrali suverenitet i oružje!

Piše: Aleksandar Razuvajev
ukrajina- rusija- protesti- demonstracije
Rezultati upravo minulih izbora za Državnu Dumu bili su predvidljivi: bili su ti izbori veliko hvala Vladimiru Putinu za krimsko proleće. A prvi put su izbori u Putinovoj epohi održani u vreme ekonomskog pada i smanjenja životnog standarda.

Liberalni eksperti u Rusiji i mnogi na Zapadu iskreno su verovali da će ekonomski pad, izazvan sankcijama i padom cena nafte, dovesti do pogoršanja životnih uslova, a samim tim i do poraza jedinstvene Rusije na izborima.

Zapad i ruski liberali nisu shvatili glavno.

Zemlja se veoma mnogo izmenila. Društvo u Rusiji se principijelno razlikuje od onoga s kraja 80-ih i početka 90-ih godina.

Pošto je izbor – ukusna večera i plemenito vino ili topovi i suverenitet – rusko društvo bez dileme bira topove i suverenitet. Lekcija 90-ih je dobro naučena.

U Rusiji se odlično shvata: ako ne bude topova i suvereniteta – neće biti ne samo večere sa vinom, nego čak ni obične kaše. Upravo time se može objasniti protestno glasanje za partiju Vladimira Žirinovskog, a ne za liberale.

Zapad nam je 90-ih veoma pomagao da izvodimo ekonomske reforme, nije bilo problema sa kreditima i savetnicima. Sada Zapad čin sve što može da ruskoj ekonomiji nanese što bolniji udarac. Instrumenti za to postoje.

Rusija je deo globalnog tržišta, a ujedinjeni Zapad, kao i ranije, drži kontrolni paket akcija u globalnoj ekonomiji. Međutim, u Rusiji se živi mnogo bolje nego pre 20 godina.

Krajem 2014-te su mnogi kritikovali vladu i Centralnu banku za odluku da ne troše devizne rezerve zemlje i na uvode administrativne mere, što su sve prepustili nevidljivoj ruci tržišta. Među kritičarima sam bio i ja.

A život je pokazao da je bilo urađeno pravilno. Ekonomija Rusije se brzo adaptirala na nove uslove. Dogodio se dugo očekivani zaokret na Istok. Počela je zamena domaćom proizvodnjom onoga što se uvozilo.

„Tajna dobrog života u zemlji je jednostavna: uporni rad, poštovanje zakona i nikakav komunizam!“ – ovo su čuvene reči Augusta Pinočea.

On je u Rusiji, naravno, kontroverzna figura. Idol liberala i berzanskih igrača. Ali, te njegove su prikladne za ovo što se sada događa u Rusiji.

Suverenitet imamo, a to znači da će pre svega od nas zavisiti – kakav će biti naš ruski dom.

U njemu još mnogo šta treba uraditi.

(Fakti)

Check Also

DAVILI GA KOLENOM: DEMONSTRANTI U BEOGRADU SPASILI MLADIĆA, DOK SU GA HAPSILI “CIVILI”! (VIDEO)

Devojka koja je očigledno bila sa njim u društvu, vikala je „civilima“ da ga puste, …