Home / AKTUELNO / RHMZ Srbije: Glasine o najhladnijoj zimi u poslednjem veku nisu istinite, evo kakva vas zapravo zima očekuje..

RHMZ Srbije: Glasine o najhladnijoj zimi u poslednjem veku nisu istinite, evo kakva vas zapravo zima očekuje..

Predstojeća zima biće tek malo hladnija od prošle, koja je bila ekstremno topla, izjavio je direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Jugoslav Nikolić koji kaže da glasine o najhladnijoj zimi u poslednjem veku ne dolaze od zvanične britanske meteorološke službe i mogu biti plod spekulacija.

sneg zima2
„Ne postoje razlozi da bi se neopravdano uzbunjivala javnsot, jer u ovom momentu nema realnih pokazatelja koji bi ukazivali na to“, naglašava Nikolić.

Svake godine pred zimu javi se vest, u kojoj se najavljuje najhladnija moguća zima, kaže Nikolić i dodaje da od 12 globalnih modela za prognozu vremena, unapred za sedam meseci, nijedan od njih ne predviđa tako nešto.

„Tu se ‘vrte’ engleski, francuski, japanski, američki, evropski… modeli i ni jedan od njih ne daje neki privilegovani scenario da bismo mogli da kažemo da će predstojeća zima biti ekstremno hladna“, rekao je Nikolić Tanjugu.

Naprotiv, kaže Nikolić, naredna zima biće u proseku za nijansu toplija od višegodišnjeg proseka, odnosno malo hladnija od prošle koja je bila ekstremno topla.

Pojedini mediji preneli su da Evropi ove zime prete velike količine snega, praćene veoma niskim temperaturama, i da će, prema procenama britanskih meteorolga, „arktička zima okovati kontinent čak pet meseci“.

Nikolić, međutim, osporava kredibilitet takvih izvora i ističe da se takve informacije ne mogu naći kod nacionalnih ozbiljnih, meteoroloških službi.

„To nisu informacije zvanične engleske službe. Enleski meteorolozi ništa ne znače, to može biti neki privatnik, pojedinac koji radi u službi nečijih interesa kako bi se prodalo ogrev, gorivo.. iza toga mogu stajati različiti interesi“, podvukao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, prognozirane vrednosti temperature za Beograd u decembru iznose 1,3 stepena, a za januar i februar 0,9 stepeni.

„Srednja mesečna maksimalna temperatura u decembru biće 6,5, u januaru 5,6, a u februaru 7,2 stepena“, naveo je Nikolić i poručio da je će RHMZ, ako bude potrebe, blagovremeno izdati upozorenja i najave, a u ovom momentu

On je kazao da statistički gledano prvi sneg pada 23. novembra, dok se oko 3. decembra pojavljuje snežni pokrivač, a po aktuelnoj mesečnoj prognozi krajem meseca bi kiša mogla da pređe u susnežicu i sneg u Beogradu.

„Zima će trajati standardno sa blagim temperaturama i količinom padavina u okviru proseka. U decembru će količina padavina iznositi oko 40 mm, u januaru 50, u februaru 30 mm“, rekao je Nikolić.

On je, međutim, ponovio da to ne znači da nehe biti nekih ekstremno hladnih dana.,

„Najniža temperatura izmerena u Beogradu je -26,2 stepeni, a na nivou Srbije -39,5 stepeni, na Pešteru, i te temperature mogu da se pojave u nekoliko dana“, ali ne u obimu kako se sada najavljuje „potpuno neopravdano“.

(TAnjug)

 

Check Also

MIGRANT FIZIČKI NAPAO DEVOJKU, NASRED ULICE U OBRENOVCU! EVO ŠTA MU SE ZATIM DESILO (VIDEO)

Prema rečima očevidaca, došlo je do fizičkog obračuna. U naselju „Stočnjak“ dogodio se incident kada je …