Home / SPEKTAR / GENERAL KADIJEVIĆ U SVOJOJ KNJIZI „KONTRAUDAR“ OTKRIO DUBOKO SKRIVANE TAJNE O RAZBIJANJU SFRJ

GENERAL KADIJEVIĆ U SVOJOJ KNJIZI „KONTRAUDAR“ OTKRIO DUBOKO SKRIVANE TAJNE O RAZBIJANJU SFRJ

Poslednji predsednik Predsedništva SFRJ Stjepan Mesić i nekadašnji predsednik savezne vlade Ante Marković nameravali su da uz pomoć armije svrgnu predsednike Hrvatske i Srbije, Slobodana Miloševića i Franju Tuđmana, tvrdio je bivši ministar odbrane SFRJ Veljko Kadijević, koji je u nedelju preminuo u Moskvi.

milosevic- tuđman

U svojoj knjizi „Kontraudar“ general je izneo svoja saznanja na raspad Jugoslavije.

– Mesić je hteo da preko tadašnjeg predsednika Saveznog izvršnog veća Ante Markovića uvuče mene i armiju u svrgavanje Tuđmana, koji je, po njegovom mišljenju bio apsolutista, i da na čelo Hrvatske postavi sebe, demokratu i liberala“, tvrdio je Kadijević u knjizi.

Stenogrami svih razgovora

– Mislim da ne treba posebno objašnjavati, znajući aktivnosti JNA i moju poziciju, zašto je taj pokušaj Markovića ostao bez rezultata, piše bivši savezni sekretar za narodnu odbranu, tvrdeći da je Marković u maju 1991. u Karađorđevu pokušao da ga ubedi da će „ako svrgnemo Miloševića i Tuđmana, svi problemi u Jugoslaviji biti rešeni“. – To je bila tipična avantura Markovića, u kojoj je on, od svega što bi taj pokušaj izazvao, video samo mogući prvi čin, u kojem bi on uz pomoć armije stao na čelo Jugoslavije. Druge katastrofalne posledice on nije u stanju bio da uvidi, kao što ih nije video ni u pokušajima bolesno ambicioznog Mesića da što je moguće pre preuzme vlast u Hrvatskoj, pisao je Kadijević.

Govoreći o Mesiću, bivši ministar odbrane nekadašnje SFRJ navodi da on nije skrivao svoj otvoreno neprijateljski odnos prema Jugoslaviji.

Kadijević je u tom izdanju ekskluzivno objavio „stenograme pet svojih razgovora“ u Beogradu sa tadašnjim američkim ambasadorom i ocenio, pozivajući se posebno na razgovor iz aprila 1991. godine, da su „SAD, delimično zahvaljujući i ličnom doprinosu Cimermana, u potpunosti preuzele od Nemačke ulogu vođe i koordinatora raspada Jugoslavije kao jedinstvene države“.

Dik Čejni mogao je da spase Jugoslaviju, Cimerman bio prepreka

– Pogubna američka politika za Jugoslaviju nastavljena je do bombardovanja Srbije i Crne Gore i vojne okupacije, smatra Kadijević, koji je od maja 1988. godine do januara 1992. godine bio savezni sekretar za narodnu odbranu SFRJ i načelnik Štaba vrhovne komande oružanih snaga SFRJ. On je takođe optužio Cimermana da se starao da onemogući svaki njegov kontakt sa članovima američke administracije, pogotovo sa ministrom odbrane Dikom Čejnijem, sa kojim je želeo da priča o evropskoj bezbednosti i Jugoslaviji.

Kadijević je istakao da je potrebno zaustaviti rat u Hrvatskoj da se ne bi preneo u BiH, a Cimerman je izrazio zabrinutost zbog izjava predstavnika Srba, „na primer Radovana Karadžića“ da priznanje BiH može dovesti do rata. Kadijević je rekao da „JNA neće voditi rat u interesu jednog naroda protiv drugog“, ali da Karadžić, Alija Izetbegović i Stjepan Kljuić „pomažu stvaranje nelegalnih oružanih formacija“.

– Imam informacije (istina, nisam siguran da je tačna, ali ću Vam je ipak reći, iako Vi znate bolje od mene), da je Izetbegović u tom smislu dao neka obećanja Nemačkoj (u vezi sa jednostranim proglašenjem nezavisnost) i ima sa njom neki dogovor. Ako je to tako, ništa dobro neće od toga izaći, rekao je Kadijević. Ono što je američki ambasador potom rekao nije prevedeno i navedeno u stenogramu, ali se Kadijević složio s tim i dodao da „ako neko misli da može da prođe nemačka varijanta i odvajanje Bosne da se ostvari tako da se zaobiđe srpski narod, treba da zna da se to neće desiti bez krvi“.

(Kurir)

Check Also

Šešelj otkrio: Ako se Tramp i Putin dogovore, ovo će se dogoditi sa Republikom Srpskom, Crnom Gorom, Krajinom i Makedonijom…(VIDEO)

Šešelj izjavio da više od pola Srbije ne želi u EU. Vlast uništava privredu i …